Имате ли бебе с чувствителна кожа? Искате да му е удобно, нали? Знанието, че нежната му кожа е суха, болезнена или раздразнена, може да Ви накара да се чувствате доста виновни.

Бебетата могат да израстнат чувствителната си кожа. А може и да не го направят. Важното е да третирате настоящите симптоми, докато работите по основната причина. Вземете обратно контрола в ръцете си, като следвате тези съвети за чувствителна кожа, и ще облекчите дискомфорта на Вашето мъниче, както и собствения си ум.

Повечето бебета имат много нежна кожа и затова не се изненадвайте, ако откриете, че кожата на Вашето бебе изглежда е изключително чувствителна. Ето няколко съвета за идентифициране и третиране на чувствителна кожа при малките.

Как да разберете дали бебето Ви има чувствителна кожа?

Ако бебето Ви получава повтарящи се обриви и суха кожа, може да се наложи да вземете допълнителни предпазни мерки, за да поддържате деликатната му кожа здрава. Бебетата с чувствителна кожа могат да бъдат раздразнени от определени сапуни, лосиони, препарати, чести къпания и температурни промени. Ако кожата на Вашето бебе реагира на някое от тях, то вероятно има чувствителна кожа.

Как да третирате чувствителната кожа?

Има много видове кожни раздразнения, които Вашето бебе може да изпитва. Ето няколко от най-често срещаните и какво можете да направите, за да ги успокоите.

Обрив от памперс

Ако зоната около дупето на бебето Ви е зачервена, може да има обрив от пелените. Обривите от пелени се появяват, когато памперсът е прекалено стегнат, включително и ако мократа пелена е била оставена твърде дълго или определена марка пелена е раздразнила кожата.

Третирайте го, като почистите мястото с вода и памучна кърпа. Подсушете с потупвания, а не с търкане, за да избегнете раздразнение, и намажете със специален крем.

Екземa

Сърбящ, червен обрив, който се появява по лицето, лакътя, гърдите, ръцете или зад коленете, може да бъде екзема и може да бъде предизвикана от дразнители на околната среда (като полени или цигарен дим) или алергени в диетата на Вашето дете.

Настоящото медицинско мнение препоръчва ежедневни вани за бебета, склонни към екзема, но не забравяйте да използвате специален сапун и подходящ шампоан в края при изплакване, за да не седи дълго време в сапунена вода. Може също да изберете нежен почистващ продукт специално за кожа, склонна към екзема, като Salcura Bioskin Junior Wash за лице и тяло. Изсушете с кърпа и докато кожата е все още влажна, нанесете овлажнител - Bioskin Junior Outbreak Rescue Cream. След банята облечете бебето си в леки, свободни материи.

Топлинен обрив

Малки, розово-червени подутини, които се появяват в зони, податливи на пот, като шията, зоната на пелените и подмишниците, показват, че бебето Ви може да има топлинен обрив. Влажното време е виновникът за това дразнене на кожата, но това може да се случи и през зимата.

Охладете бебето си, като свалите дрехите му, нанесете хладка, мокра кърпа върху засегнатите области и го оставете да поизсъхне на въздух. Не търкайте кожата на бебето с кърпа и не използвайте мехлеми или хидратиращи кремове, които могат да влошат обрива от топлината. Не забравяйте да поддържате малкото дете на хладно и посетете лекар, ако обривът не се подобри.

Как да помогнем да се предотврати раздразнението на чувствителната кожа?

Избягването на дразнители, които предизвикват чувствителната кожа на Вашето бебе, е ключът към предотвратяването на кожни раздразнения. Ето няколко предложения:

Използвайте сапуни и лосиони, които са специално създадени за бебета с чувствителна кожа, като препоръчаното мляко за баня за Деца и Бебета Bioskin Junior, което е специално разработено за най-малките с много суха и чувствителна кожа. Това натурално, нехлъзгащо мляко за баня ще хидратира и подхрани силно сухата кожа при къпане. Особено за децата с чувствителна кожа къпането може да бъде изпитание, а всички знаем, че водата допълнително дехидратира кожата. Наличието на продукт за баня, съдържащ съставки като лавандула, невен и алое вера, позволява на кожата да възвърне силата си дори при къпане.

Преминете към препарат за пране, който не съдържа парфюми и оцветители. Не забравяйте, че придържането на бебето до блузата Ви или завиването му с одеяла и кърпи, които са изпрани с неподходящ препарат, може да предизвика дразнене, така че можете да изберете да изперете цялото пране на семейството си с нежен прах за пране, специално разработен за чувствителната бебешка кожа.

Ако смятате, че честото къпане е виновно за кожните раздразнения на бебето, опитайте да съкратите времето на престой на детето в банята. Лицето, ръцете и дупетата трябва да се почистват всеки ден, но къпете два до три пъти седмично цялото тяло. Това значително ще редуцира раздразненията и бебенцето или малкото дете ще се чувстват по-спокойни.

Със сигурност нещо, на което можете да заложите веднага, са продуктите с изцяло естествен произход и натурални съставки. Запомнете, че изкуствените продукти и химикали почти винаги са причината за кожни раздразнения. А проблемната кожа може да направи и най-спокойното бебе в постоянно плачещо дете.

Продуктите за баня на Salcura са специално разработени, за да осигурят оптимална грижа и хидратация дори при къпане. Подходящи са за бебета и деца, които са склонни към екзема, дерматит и други кожни алергии. Съдържанието на лавандула, невен, слънчоглед и алое вера набляга на успокоението и нежното третиране на чувствителните кожи на най-малките.

И на последно място, но не по важност, направете на бебето си масаж. Новородената кожа попива успокояващото докосването на родителя. Подобно на гушкането, масажът е начин да предадете любовта и привързаността си на Вашето бебе. Всъщност изследванията показват, че самото оцеляване на бебето зависи от докосването му от другите - тъй като докосването задейства хормони, повишава имунитета и помага в борбата с болестите. Освен това масажираните бебета са по-спокойни, спят по-добре и плачат по-малко, а това е мечтата на всеки родител!

Няма специална техника за масажиране на бебето. Просто сложете бебето си върху меко одеяло или пеленa. Можете да използвате и продукта на Salcura Bioskin JuniorOutbreak Rescue Cream или да вземете малко бебешко олио или нежен лосион. Затоплете го в ръката си. След това внимателно масажирайте гърдите и корема на бебето - като използвате нежно, но твърдо докосване. Опитайте се да осъществите контакт с очите и да говорите на бебето си. Пейте тихо.

Ако има суетене, бебето може да не е готово за масаж. Или масажът може да е твърде силен, така че използвайте по-нежно докосване. Най-важно е времето, прекарано заедно.