Интегументалната система, или така наречената пoкривна система на нашето тяло, най-общо казано нашата кожа, разказва как функциите ѝ подпомагат другите системи на тялото и как всички тези сложни системи си взаимодействат помежду си, за да се предпазват взаимно. Объркано Ви звучи, нали! Ето защо с тази статия искаме да разгледаме в детайли функциите на интегументалната система - най-голямият орган в нашите тела - и какво представлява нейната хомеостаза.

Кои са компонентите на интегументалната система?

Покривната система на нашите тела се състои от:

  • Кожа
  • Кожни придатъци – косъмчета, нокти, потни жлези, мастни жлези, подкожна тъкан, гърди, лигавични връзки.

Кожата е най-големият компонент на тази система. Тя е обширен сетивен орган, който образува външна защитна обвивка около цялата външна повърхност на тялото. Всъщност това е най-големият орган на човешкото тяло, покриващ площ от 2 квадратни метра. Има дебелина между 1,5 и 5 мм, в зависимост от местоположението.

Какви са функциите на кожата?

Кожата има защитна функция. Първо и най-важно, кожата образува защитно покритие по цялото тяло, предпазващо подлежащите части от физическа травма и патогенна инвазия. Меланоцитите в кожата я предпазват от UV лъчение, а външните мъртви клетки на кожата също помагат за предотвратяване на бактериална инвазия. Мастните секрети от мастните жлези са киселинни, което забавя растежа на бактериите. Клетките на Лангерханс в епидермиса фагоцитират патогени и след това предупреждават имунната система за тяхното присъствие.

Кожата помага за регулиране на загубата на вода. Тъй като външните кожни клетки са мъртви и ороговели, кожата е водоустойчива, като по този начин предотвратява загубата на вода. Хидроизолацията на кожата също така предотвратява навлизането на вода в тялото, когато кожата е потопена. Тази функция на кожата подпомага отделителната система, както и потните жлези, които отделят малко урея, когато се появи изпотяване.

Кожата произвежда витамин D. Тази функция на кожата е особено полезна за храносмилателната и скелетната система. Когато клетките на кожата са изложени на слънчева светлина, ултравиолетовите (UV) лъчи им помагат да произвеждат витамин D. Клетките съдържат молекула предшественик, която се преобразува във витамин D в тялото след излагане на UV. Витамин D напуска кожата и попада в черния дроб и бъбреците, където се превръща в хормон, наречен калцитриол. Калцитриолът циркулира в тялото, регулирайки усвояването на калций от храносмилателната система и метаболизма на калций и фосфор в клетките. Калцият и фосфорът са много важни за правилното развитие и минерализация на костите. Повечето мляко днес е подсилено с витамин D, който помага да се предотврати появата на рахит, характеризиращ се особено с меки и деформирани кости.

Кожата събира сензорна информация. Сензорните рецептори в дермата, специализиращи за допир, натиск, болка, горещо и студено, са свързани с нервната система. Тези рецептори доставят на централната нервна система информация за външната среда. Върховете на пръстите съдържат най-голям брой сензорни рецептори, което позволява на пръстите да се използват за деликатни задачи. Сензорните рецептори също така отчитат използването на кожата като средство за комуникация между хората. Например допирните рецептори играят основна роля в сексуалната възбуда, която подпомага репродуктивната система.

Кожата помага за регулиране на телесната температура. Когато мускулите се свиват и АТФ се разгражда, се отделя топлина. Кожата, под ръководството на мозъка, играе активна роля в това дали тази топлина се запазва или изпуска в околната среда, за да се поддържа телесна температура от 36,2 ° -37,7 ° C. Ако телесната температура започне да се повишава, кръвоносните съдове в кожата, които са част от сърдечно-съдовата система, се разширяват, така че повече кръв се извежда на повърхността на кожата за охлаждане и потните жлези стават активни. Потта абсорбира телесната топлина и тази топлина се отвежда, когато потта се изпарява.

Ако времето е влажно, изпаряването е затруднено, но охлаждането може да бъде подпомогнато от хладен бриз. Ако външната температура е хладна, потните жлези остават неактивни, а кръвоносните съдове се свиват, така че да се подава по-малко кръв към повърхността на кожата. Всеки път, когато температурата на тялото падне под нормалната, мускулите започват да се свиват, причинявайки треперене, което произвежда топлина. Както бе споменато по-рано, в тази реакция участват и мускулите, прикрепени към космените фоликули, и затова настръхватe. Ако външната температура е изключително студена и притокът на кръв към кожата е силно ограничен за продължителен период, част от кожата ще умре, което води до измръзване.

Какво представлява измръзването и прегряването на кожата?

Хипертермия, телесна температура над нормата, и хипотермия, телесна температура под нормата, показват, че регулаторните механизми на тялото са преодолени. При изтощение от топлина кръвното налягане може да е ниско и солите да са загубени поради обилно изпотяване. Въпреки това телесната температура остава висока. Топлинният удар се характеризира с повишена температура, до 43 ° C, без изпотяване. Треската е специален случай на хипертермия, която може да бъде причинена от бактериална инфекция. Когато треската се „счупи“, изпотяването се появява, когато нормалната зададена точка за телесната температура се връща. Отначало хипотермията се характеризира с неконтролируемо треперене, несвързана реч и липса на координация. Тогава пулсът се забавя и се появяват халюцинации с развитието на безсъзнание. Дишането става повърхностно и треперенето намалява с настъпването на вкоченяване. Тази степен на хипотермия е свързана с 50% смъртност.

Хомеостаза – как кожата ще се справи абсолютно сама с препятствията.

Хомеостазата е способността на нашия организъм да саморегулира и поддържа вътрешната си среда и основните физиологични функции. Във всяка една от гореизброените функции на кожата може да се открие и ролята на хомеостазата. Като започнем от функцията на кожата да контролира телесната си температура чрез потене или треперене, минем през защитната ѝ функция от слънцето и водата и стигнем до сензорните ѝ функции, във всяка от тях виждаме следа от хомеостаза.

Например много хора имат сериозни кожни проблеми като псориазис, акне, розацея, купероза и дълги години се опитват да намерят ефикасно решение, което веднъж и завинаги да ги избави от непрестанните кожни раздразнения.

Вместо това получават моментно разрешение и облекчение. Това е така, защото повечето продукти, които са направени за прилагане върху кожата и за облекчение на кожни раздразнения съдържат съставки, които само потискат и „замаскират” проблема. Дори не разрешават на кожата Ви и на организма Ви да се опита да се справи сам. Ето защо рано или късно се получава ново възпаление и рецидив по кожата.

Трябва да дадете шанс на Вашата кожа да се самоизлекува. А тя може да го направи именно чрез хомеостазата и с помощта на натурална козметика. Незатруднявайки процеса на собствено възстановяване и подхранвайки го с изцяло натурални продукти от природата, Вие имате шанса да се самовъзстановите напълно естествено.

Продуктите на Salcura залагат именно на тези естествени физиологични процеси и вярват, че с натуралните съставки, които са специално подбрани за проблеми като псориазис, розацея, пърхот, купероза, акне, кожни зачервявания и обриви, Вие ще можете да подпомогнете хомеостазата на Вашето тяло и да си върнете самочувствието.