Загубата на коса може да се дължи на няколко причини. Най-често това е смяната на сезоните. Други причини могат да бъдат: прекаленото използване на лак за коса, гелове, бои и други процедури, стрес, хормонални промени, генетични фактори, намалена функция на щитовидната жлеза, анемия, кожни разстройства на скалпа и др. 

Основнa причинa за загубата на коса:  Наследствен косопад

И мъжете, и жените развиват този тип косопад, който е най-честата причина за загуба на коса в световен мащаб. Независимо дали се развива при мъж, или при жена, медицинският термин за косопада е андрогенна алопеция. Без значение кой термин ще използвате, това означава, че сте наследили гени, които карат космените фоликули да се свиват и в крайна сметка, да спрат да растат. Свиването може да започне още по време на тийнейджърските години, но обикновено започва и се развива на по-късен етап от живота. При жените първият забележим признак на наследствен косопад обикновено е цялостно изтъняване на косата. Когато мъжът страда от този тип косопад, се забелязва появата на петна в горната част на главата му.

Възможен ли е повторен растеж на косата?

Да, миноксидил е средството, което може да помогне за спиране или забавяне на косопада. Също така той помага и за възстановяването на косата. Колкото по-рано започне неговото приложение, толкова по-лесно ще се постигне и крайният желан резултат.

Какво причинява косопад, алопеция и оплешивяване и помага ли миноксидил?

С нарастването на възрастта повечето хора забелязват загуба на коса, защото растежът й става по-бавен. В даден момент космените фоликули спират да растат, което води до изтъняване на космите по скалпа Ви. Косата също започва да губи цвета си. Миноксидил може да забави този процес, тъй като подобрява здравината на косата и стимулира нейния растеж.

Алопеция ареата е заболяване, което се развива, когато имунната система на тялото атакува космените фоликули, причинявайки загуба на коса. Можете да загубите коса навсякъде по тялото си, включително скалпа, вътре в носа и в ушите си. Някои хора губят миглите или веждите си. Ако косата Ви не успее да се възстанови сама, миноксидил може да помогне за възстановяване на нейния растеж и здравина.

А за подпомагане здравето на скапла и косата Ви, ние от Salcura препоръчваме да разгледате нашите продукти за коса!