Приблизително 30% от хората с псориазис страдат от ставни проблеми. Счита се, че псориатичната артропатия – хроничен възпалителен процес, който засяга ставите, кожата и сухожилията – често е предшествана от псориазис. Това е често срещано състояние сред мъжете и жените и може да започне и развие на всяка възраст.

Псориатичният артрит е усложнение на псориазиса, което засяга състоянието на ставите.Псориазисът е състояние, което може да бъде предизвикано по наследство. Ако някой от семейството Ви вече страда от него, е много голяма вероятността и Вие да го развиете. Как да разберете, че имате псориатичен артрит? Обикновено ще забележите, че ставите Ви са подути, схванати или болезнени. Други симптоми включват:

  • Подути пръсти на ръцете и краката;
  • Скованост и умора, когато се събудите или след като седите на едно и също място за по-дълго време;
  • Болки в кръста;
  • Болки в краката, особено в задната част на петата или ходилото на крака;
  • Зачервяване и болка в окото.

Може да имате болки в ставите от едната или от двете страни на тялото. Въпреки че болестта обикновено се влошава с течение на времето, може да имате периоди, в които болката се подобрява, а след това и моменти, когато се влошава. Не чакайте да развиете някои от тези симптоми, а се говорете с лекаря си, и ако той препоръчва, започнете да приемате хапчета за стави.

Говорете с Вашия лекар, ако страдате и изпитвате болки в ставите. Важно е да диагностицирате и третирате този псориатичен артрит възможно най-рано. Целта е да предпазите имунната си система от постоянно увреждане на ставите. Засягането на костно-ставния апарат при псориазис се наблюдава в до 40% от болните.

Обикновено кожните плаки предхождат артрита или се появяват едновременно с него. Не във всички случаи обаче се наблюдават типичните за псориазиса кожни плаки. Те трябва да бъдат насочено търсени. Тогава често се откриват в скрити зони като дупчицата на пъпа, зад ушите, окосмената част на главата и т.н.