Лесно е да се загубите в райския аромат на розовата вода. Тази невероятна съставка е основна в повечето процедури в грижа за кожата. Използването ѝ датира от периода, когато Клеопатра я е използвала в режима си за красота.

Розовата вода предлага многобройни ползи за кожата. Тя обаче може да причини и някои нежелани кожни реакции, колкото и невероятно да Ви звучи. В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за розовата вода - ползите и рисковете, преди да я използвате върху лицето и кожата си.

Какво представлява розовата вода и кои са другите форми?

Розовата вода е ароматна вода, приготвена чрез накисване или задушаване на розови листенца. От дълго време се използва поради огромните си ползи в грижата за кожата, като ароматизираща храна и в много парфюми.

Използването и произходът на розова вода датира от Средновековието. Хората от Близкия изток (особено иранците) използвали розова вода за медицински цели, освен за кулинарни и козметични ползи. Традиционно дамаската роза (или Rosa damascena) се използва за приготвяне на розова вода и има няколко странични продукта в резултат на процеса по добиването на водата.

Розовата вода съдържа около 10-50% розово масло, което е един от основните странични продукти, получени чрез дестилация на розови цветя. Тъй като Rosa damascena има много ниско съдържание на масло, розовото масло, извлечено от този вид, е едно от най-скъпите етерични масла в света.

Изсушените розови цветя или листенца са друг страничeн продукт и се използват главно за ядене. Твърди се, че помагат за справяне с храносмилателните проблеми. Други продукти са шипки (плодовете на розовото цвете), хидрозолни, абсолютни, етанолови, водни и хлороформни екстракти от цветето.

Има няколко предимства от използването на розова вода.

Ползи от розовата вода за лице и кожа

  • Съдържа антиоксиданти

Rosa damascena има антиоксидантни свойства. Екстрактите от тази роза и етеричното масло, получено от нея, притежават свойства за почистване на свободните радикали.

  • Помага за облекчаване на зачервяването

Розовото масло и розовата вода имат стягащ ефект върху кръвоносните капиляри близо до повърхността на кожата. Прилагането на розова вода помага за облекчаване на зачервяването, причинено от разширените капиляри. Уверете се обаче, че продуктът съдържа чисто и натурално масло, за да не си навлечете някоя неприятна алергична реакция.

  • Има противовъзпалително действие

Проучванията посочват, че противовъзпалителният и антиоксидантен ефект на Rosa Damascena (главно нейните екстракти) се дължи на съдържанието на Витамин С в екстракта.

  • Има антимикробни действия

Етеричното масло от роза има антимикробни ефекти. Проучване установявя, че етеричното масло в комбинация с розово масло имат силен антибактериален ефект срещу щамове на S. Aureus, щамът, причиняващ акне, E. Coli, C. Violaceum и няколко други бактерии. Тъй като розовата вода съдържа розово масло, тя може също да помогне за поддържането на кожата Ви здрава.

  • Може да помогне за балансиране на нивата на pH на кожата

Нашата кожа има рН между 4,1 - 5,8. РН на розовата вода обикновено е между 4,0-4,5. Проучване установява, че продуктите за грижа за кожата с рН между 4,0-5,0 могат да помогнат за минимизиране на дразненето на кожата и поддържане на естествените нива на рН на кожата.

Освен тези предимства розовата вода се счита за изключително успокояваща и освежаваща за кожата и забавя стареенето. Розовата вода често се използва като тоник, за намаляване на подпухналостта под очите, за успокояване на слънчевите изгаряния и поддържане на кожата добре хидратирана.

  • Може да лекува рани

Традиционно розовото масло се използва за заздравяване на рани. Розовото масло има противовъзпалителни ползи и антимикробни свойства. Розовата вода съдържа розово масло, така че използването на розова вода може също да помогне за зарастване на рани.

Въпреки че розовата вода се счита за безопасна за кожата, може да изпитате някои странични ефекти.

Има ли странични ефекти от розовата вода?

Няма значителни странични ефекти от розовата вода. Съдържанието на етерично масло от роза е това, което може да причини алергии при някои хора. Следователно е по-добре да направите тест на малък участък от кожата си, преди да използвате розова вода. Ако сте чувствителни към розова вода, може да изпитате:

  • Сърбеж
  • Парене
  • Дискомфорт като след ужилване
  • Зачервяване или обрив

Това са признаци на алергична реакция. В такива случаи незабавно се консултирайте с дерматолог.

Ако не сте алергични към розова вода, има няколко начина да я използвате върху кожата си.

Как да използваме розова вода за лицето и кожата си?

Розова вода като тонер

Накиснете няколко нишки шафран в половин чаша розова вода и съхранявайте сместа в бутилка. Напоете памучен тампон със сместа и намажете с него почистеното си лице. Оставете розовата вода да изсъхне. Тази комбинация може да помогне за изсветляване на кожата Ви.

Ако имате суха кожа, можете също да добавите 5 ml глицерин към 30 ml розова вода. За комбинирана кожа добавете по 5 ml глицерин и ябълков оцет към 30 ml розова вода. За мазна кожа комбинирайте 5 ml ябълков оцет с 50 ml розова вода.

Розова вода за слънчеви изгаряния и обриви

Натрошете 10-15 листа от босилек и добавете към тях 200 мл розова вода. Изсипете сместа в бутилка с пулверизатор и оставете в хладилник за няколко часа. Напръскайте със сместа върху засегнатите области. Сместа от босилек и роза има отлични охлаждащи свойства. Босилекът също има антибактериални и противогъбични свойства. Тази комбинация помага за успокояване на кожата, успокояване на слънчевите изгаряния и заздравяване на червени и сърбящи петна по кожата.

Розова вода при сухи и напукани устни

Накълцайте цвекло на ситно и го поставете във фурната на 60° C за 8-10 часа, докато го изсушите. Смелете го на прах. Добавете чаена лъжичка розова вода към праха и разбъркайте добре, докато получите гъста паста. Нанесете пастата върху устните си и я оставете да действа 15 минути. Измийте пастата.

Тази смес не само добавя красив розов оттенък към устните Ви, но и ги прави супер меки. Ако не обичате да използвате козметика, това е естествен начин да добавите цвят към устните си.

Розова вода като овлажнител

Смесете супена лъжица студено пресовано или необработено кокосово масло (твърдо) с 3 супени лъжици розова вода. Масажирайте малко количество от сместа върху кожата си.

Тази смес е един от най-добрите естествени овлажнители. Кокосовото масло помага да хидратирате кожата си и да създадете кожна бариера. Розовата вода кара кожата Ви да се чувства освежена. Ако имате изключително суха кожа, тази смес ще я хидратира незабавно. Ако обаче имате мазна кожа, избягвайте да използвате кокосово масло.

Розова вода като почистващо средство

Ако предпочитате натурален продукт за почистване, направете си го сами, опитайте тази рецепта. Смесете чаша розова вода с 2 супени лъжици течен сапун. Можете да изцедите капсула с витамин Е в нея и да я използвате като препарат за измиване или почистване на лице.

Розова вода при акне

Смесете чаена лъжичка разреден лимонов сок и чаена лъжичка розова вода. Нанесете сместа върху засегнатите от акне области. Оставете го да действа 15 минути и го измийте.

Лимонът съдържа витамин С и има ексфолиращ ефект върху кожата Ви. В комбинация с розова вода, помага за успокояване на акнето. Розовото масло (присъстващо и в розова вода) има антимикробни ефекти и може да помогне за намаляване на възпалението, предизвикано от акне.

Медена и розова вода за хидратация

Смесете 3 супени лъжици розова вода с 2 супени лъжици мед. Нанесете тази смес върху лицето си като маска. Оставете я да действа 15 минути и я измийте със студена вода.

Медът има хидратиращи свойства, които помагат да се запечата влагата в кожата Ви. В комбинация с розова вода, медът създава отлично хидратиращо решение за суха кожа.

Освежаваща маска за лице с краставици и розова вода

Тази маска за лице ще успокои чувствителната кожа. Краставицата се усеща изключително охлаждаща върху кожата и има освежаващ ефект. Извлечете сока от половин краставица и го смесете с 2 супени лъжици мед и 1 супена лъжица розова вода. Нанесете тази маска на лицето си и я оставете да действа 15 минути, преди да отмиете.

Алое Вера и розова вода за възпаление

Тази комбинация за лице помага да успокоите кожата си и да предотвратите възпаление. Комбинирайте по супена лъжица розова вода и алое вера. Нанесете сместа върху лицето си като маска за лице. Оставете я да действа 20 минути и измийте. Гелът от алое вера е отлична съставка в грижа за кожата, която помага за намаляване на възпалението. Той също така има антибактериални свойства.

Сандалово дърво и розова вода за здрава кожа

Сандаловото дърво на прах се използва като популярно домашно средство за успокояване на кожата. Смесете 2 супени лъжици сандалово дърво на прах с 3-4 супени лъжици розова вода, за да направите паста. Нанесете върху кожата си и измийте, след като изсъхне.

Установено е, че маслото от сандалово дърво има терапевтични ползи, заедно с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Най-добре е да приготвяте розовата вода у дома, тъй като закупените в магазина варианти могат да съдържат добавки, които да дразнят кожата Ви. Ако се чудите как да си направите розова вода у дома, можете да следвате методите за задушаване или дестилиране.

Розовата вода е изключително популярна съставка и е предпочитана от жени от всички възрасти като решение за раздразнена кожа. Може да следвате тези рецепти, за да поддържате кожата си здрава и спокойна. Но не забравяйте да направите тест за непоносимост, преди да използвате розова вода.