Какво е себореен дерматит?

Себорейният дерматит, известен още като себорейна екзема, е много често срещано състояние на кожата, което причинява зачервяване, люспести петна и пърхот. Най-често засяга скалпа, но може да се развие и в по-мазни области на тялото като лицето, горната част на гърдите и гърба. Когато бебетата развият това състояние, то е известно като крусти по скалпа или бебешка кал. Обикновено се развива през първите няколко седмици от живота и постепенно изчезва за няколко месеца.

Точната причина за себорейна екзема не е известна. Въпреки това специалистите смятат, че има два основни фактора, които могат да допринесат за развитието на състоянието.

Първият фактор е свръхпроизводството на мастни клетки. Излишното количество мастни клетки в кожата може да действа като дразнител, карайки кожата да стане червена и мазна. Вторият допринасящ фактор е „Malassezia“, което е вид гъбички, които естествено се намират в мастните клетки на кожата. Понякога може да расте ненормално, което кара кожата да отделя повече мастни клетки от обикновено. Повишеното производство на такъв тип клетки може да доведе до себорейна екзема.

Състоянието може да се развие и при кърмачета поради хормонални промени, които настъпват при майката по време на бременност. Смята се, че нивата на хормоните, които се променят, стимулират мастните жлези на бебето, което води до свръхпроизводство, което може да раздразни кожата.

Себорейната екзема е дългосрочно състояние на кожата, което изисква постоянно третиране. Въпреки това разработването на добра рутина в грижата за кожата и научаването да разпознавате и премахвате причинителите може да Ви помогне да управлявате състоянието ефективно.

Какви са симптомите на себорейна екзема?

Симптомите на себорейна екзема често се провокират от различни фактори, включително стрес, промяна на сезоните и тежка употреба на алкохол. Видовете симптоми, които се развиват, могат да варират от човек до човек. Възможно е също симптоми да се проявят в различни части на тялото.

Себорейната екзема има тенденция да се развива в мазните области на тялото. Най-често засяга скалпа, но може да се появи и в следните области:

  • В и около ушите
  • На веждите
  • На носа
  • На гърба
  • На горната част на гърдите

Как изглежда себорейната екзема?

Себорейната екзема има подчертан външен вид и набор от симптоми:

  • На кожата се образуват люспести петна, които се разпадат. Петната могат да бъдат с бял или жълтеникав цвят. Този проблем е известен като пърхот. Може да се появи в скалпа, косата, веждите или брадата.
  • Кожата в засегнатата област има тенденция да е мазна.
  • Кожата в засегнатата област може да е зачервена.
  • Кожата в засегнатата област може да бъде сърбяща.
  • В засегнатата зона може да се появи загуба на коса.

Кой е изложен на риск от себорейна екзема?

Медицинските специалисти не са установили със сигурност какво провокира появата на себореен дерматит, но са обединени около тезата, че хората, които имат човек в семейството с тази диагноза, са предразположени. При всички случаи обаче е доказано, че това състояние не е заразно и не се предава като такова. По-скоро фамилната обремененост и определен начин на живот могат да са причинителите.

Фактори, за които се смята, че увеличават риска:

  • Наднормено тегло
  • Умора
  • Лоша хигиена на кожата
  • Стрес
  • Фактори на околната среда като замърсяване
  • Наличието на други кожни проблеми като акне
  • Използването на определени продукти за грижа за кожата, по-специално, които съдържат алкохол
  • Някои медицински състояния като инсулт, ХИВ или Паркинсонова болест

Как се диагностицира себорейна екзема?

Симптомите на себорейна екзема са подобни на тези на други кожни състояния, включително розацея и псориазис. За да се постави точна диагноза, се извършват физически преглед и внимателен оглед на засегнатите области. Ще бъдете разпитани за Вашите симптоми, включително кога са започнали и колко често ги изпитвате.

Вашият дерматолог може също да поиска да направи биопсия, преди да постави диагноза. По време на тази процедура ще изстърже клетки на кожата от засегнатата област. След това тези проби ще бъдат изпратени в лаборатория за анализ. Резултатите ще помогнат да се изключат други състояния, които може да са причина за Вашите симптоми.

Как можете да третирате себорейна екзема у дома?

Препоръчително е да изпробвате домашни средства, преди да обмислите медикаменти. Шампоаните против пърхот често се използват за лечение на себорейна екзема на скалпа. Те обикновено трябва да се използват всеки ден за оптимални резултати. Не забравяйте да следвате внимателно всички инструкции на бутилката.

Други домашни методи, които могат да Ви помогнат да се справите със себорейния дерматит, включват:

  • Използване на противогъбични и анти-сърбящи кремове без рецепта
  • Използване на хипоалергенен сапун и перилен препарат
  • Старателно изплакване на сапуна и шампоана от кожата и скалпа
  • Бръснене на мустаци и/или брада
  • Носене на свободно памучно облекло, за да се избегне дразнене на кожата

Шампоаните и мехлемите с рецепта за себорейна екзема съдържат хидрокортизон, флуоцинолон или дезонид. Те се прилагат директно върху засегнатата област. Въпреки че тези препарати са много ефективни при себорейна екзема, те могат да причинят странични ефекти, когато се използват за продължителен период. Препоръчително е да изберете шампоан за себореен дерматит, който има натурален произход, за да си спестите страничните ефекти.

В някои случаи може да се предпише противогъбичен препарат, това обаче обикновено не се препоръчва, тъй като може да причини сериозни странични ефекти, включително алергични реакции и проблеми с черния дроб.

Как да третирате крусти (бебешка кал) по скалпа?

Обикновено крустите не изискват по специално отношение. Често отминават без медицинска намеса в рамките на шест месеца. Междувременно можете да опитате следното ежедневно, за да помогнете за овладяване на симптомите при Вашето дете:

  • Измивайте косата на бебето с мек шампоан.
  • Изплаквайте старателно косата и скалпа.
  • Поразреждайте внимателно и измивайте люспите, масажирайте скалпа на бебето си със зехтин преди шампоана.

Не използвайте препарати за пърхот и бъдете много внимателни в грижата за скалпа на Вашето дете. Ако все пак решите да третирате, то се насочете към продукти с естествен произход и такива, за които сте сигурни, че няма да предизвикат алергии и да влошат състоянието.

Каква е перспективата за хората със себорейна екзема?

Себорейната екзема е дългосрочно състояние, така че ще трябва да се научите да я контролирате и да живеете с нея. Може да преминете през продължителни периоди, при които няма почти никакви симптоми. Вероятно ще имате и периоди на влошаване, но не бива да се отказвате от ежедневната грижа и трябва да сте много постоянни.

С течение на времето ще свикнете с рутината в грижата за кожата, която работи за Вас и която минимизира въздействието на състоянието върху живота и ежедневието Ви. Научаването да разпознавате и елиминирате  провикиращите фактори също може да Ви помогне да управлявате ефективно себорейната екзема. Използвайте шампоани, богати на естествени съставки и масла, само така ще постигнете желания ефект.