Интимното здраве е нещо, което засяга всяка жена. Може да се отнася до всяка гинекологична или сексуална промяна, варираща от естествени телесни процеси през нашия живот до това да контролирате промените, които се случват след преминаване на лъчева терапия.

Много жени не говорят за своето интимно здраве и им е неудобно да потърсят помощ, когато нещата не вървят по план. Ние сме тук, за да помогнем да намалите неудобството и да Ви накараме да говорите за интимните проблеми.

Интимното здраве не трябва да бъде тема табу. Жените трябва да се чувстват достатъчно комфортно, за да говорят за проблемите, които изпитват в интимната област. Нашата цел е жените да се чувстват по-добре във всеки аспект от живота си и да изпитват интимно здраве до края на живота си.

Какви могат да бъдат причините за интимен дискомфорт?

Като жени всяка от нас преминава през различни етапи от живота си и често всеки един от тях се отразява на здравето в интимната област. В следващите редове ще разгледаме при какви обстоятелства може да се получи дискомфорт и как да го предотвратите.

Менопауза

По време на менопаузата има естествен спад в телата ни на естроген. Тази промяна може да доведе до изтъняване на тъканите във влагалището и околността, известни като Vulvovaginal Atrophy (VVA), или гениоуринен синдром на менопаузата (GSM). Тази сухота може да доведе до ежедневен дискомфорт, сърбеж, парене и да причини болка по време на редовните тестове като цитонамазка.

По време на менопаузата тялото на жената бавно прави по-малко от хормоните естроген и прогестерон. Проучванията показват, че приблизително 50% от жените в постменопауза ще изпитват симптоми, свързани с VVA, като:

Много жени ще прекарат до 40% от живота си в стадия след менопаузата.

Въпреки че изпитват целия този дискомфорт, жените често не съобщават за вагиналните си симптоми на личния си лекар и така остават нелекувани. ХЗТ (хормонозаместителна терапия) е вариант за лечение, който много жени намират за ефективен при управление на симптомите на менопаузата, но това винаги трябва да се обсъди с личния лекар.

ДА, вагинален овлажнител може да осигури допълнително ежедневно облекчение от вагинални симптоми заедно с ХЗТ или като естествена алтернатива. Такъв е продуктът на Salcura - Topida интимен хигиенен спрей, който е най-ефективният продукт за жени, които искат да използват най-добрите хигиенни естествени грижи за интимните си части. Това бързо действащо решение балансира нивата на pH, а основните хранителни вещества спомагат за поддържането на кожните клетки и лигавицата в жизнеспособно и здравословно състояние.

Вагинална стеноза

Какво е вагинална стеноза? Вагиналната стеноза е стесняване или загуба на гъвкавост на влагалището и се появява като страничен ефект от лъчетерапията или гениталната хирургия. В повечето случаи той е придружен от сухота и загуба на еластичност.

Лъчевата терапия обикновено се използва в областта на таза за лечение на рак на пикочния мехур, ректума, лимфните жлези, матката или шийката на матката. Независимо от вида на лъчетерапията - чрез външно лъчево лъчение или чрез използване на вътрешни импланти - тя има множество ефекти върху влагалището. Най-често срещаните са изсушаване и изтъняване на вагиналната лигавица, фиброза (образуване на белези), съкращаване и стесняване на влагалището, намаляване на вагиналното смазване и намаляване на размера и броя на малките кръвоносни съдове във влагалището. Резултатът е вагинална стеноза и много по-суха, ронлива вагинална тъкан.

Как да намалим ефектите на вагиналната стеноза? В дългосрочен план вагиналната стеноза може да доведе до болка по време на физически преглед и проблеми със сексуалния акт. За да се намалят тези ефекти, може да включите професионалното сексуално консултиране, включващо и двамата партньори.

Дори ако е разрешен половият акт, пациентите могат да загубят интерес по време на лъчетерапията и известно време след това, в резултат на обща загуба на доверие. Това е мястото, където професионалното консултиране може да помогне, както и знанието, че ракът не е заразен и не може да се предаде по полов път. Друг важен аспект, който всеки трябва да знае, е, че когато е разрешена, сексуалната активност няма да доведе до връщане на рака и партньорите няма да страдат от последствия от лъчетерапията на пациента.

Всеки трябва да разбере, че лъчетерапията в областта на таза също има много емоционални странични ефекти, които могат да повлияят на качеството на живот на жената. Ето защо, наред с физическата помощ, пациентите трябва да търсят професионални консултации, последващи грижи и подкрепа, доказано е, че значително помагат при проблеми с образа на тялото и сексуалната функция.

Вагинална сухота

Естествената влага, произведена от жлези на шийката на матката, поддържа вагината еластична, влажна и здрава. По време на сексуално вълнение двете жлези на входа на влагалището произвеждат допълнителна влага, за да подпомогнат половия акт.

Вагиналната сухота обаче е много често срещан проблем. Въпреки че често се свързва с менопаузата (тя засяга повече от половината от жените след менопаузата), също така е много често срещано жените да я изпитват по друго време от живота си и има много фактори, допринасящи за вагиналната сухота, включително:

  • Ендокринна терапия
  • Кърмене
  • Нормален месечен цикъл
  • Безпокойство
  • Страничен ефект на лекарствата
  • Хирургична намеса
  • Дерматологично състояние (като склерозен лишей)
  • Синдром на Шегрен
  • Неправилна диета и начин на живот

Ако овлажняването е дискредитирано, дори лекото триене може да причини болка или дискомфорт, което може да се превърне в загуба на сексуално желание. В много случаи вагиналната сухота може да причини болка по друго време и може да бъде неудобно да стоите, да спортувате или да уринирате, което може да повлияе на качеството Ви на живот.

Около 17% от жените на възраст 18-50 години изпитват проблеми с вагиналната сухота по време на секс, дори преди да настъпи менопаузата.

ДА! Органичните продукти са единствените овлажнители, които препоръчваме. Topida интимен хигиенен спрей е специално разработен, за да облекчава, охлажда и успокоява, като създава здравословен микробен баланс върху третираните части. Този ефективен, бързодействащ разтвор балансира нивото на рН и основните хранителни вещества спомагат за поддържането на кожните клетки в жизнеспособно и здравословно състояние.

Лъчева терапия на таза

Половият живот на жената и здравето на вагината могат да бъдат неблагоприятно повлияни от лъчетерапията на рака в областта на таза. Белезите, които се появяват след облъчване на таза, могат да стеснят вагината. Много жени, които получават лъчетерапия, изпитват ранни симптоми на менопаузата или дори спират да имат менструални цикли. Други нежелани реакции включват вагинално изгаряне, сърбеж и сухота. Това може да направи половия акт болезнен.

85% от жените, подложени на тазова лъчева терапия, имат слаб или никакъв сексуален интерес. В повечето случаи сексуалната активност се възобновява 2 или 3 месеца след лечението.

Химиотерапия

Жените, подложени на химиотерапия за рак, често изпитват симптоми на ранна менопауза. Някои лекарства за химиотерапия дразнят всички лигавици в тялото, включително лигавицата на влагалището, като така тя може да стане суха и възпалена.

Жените, които са подложени на химиотерапия, често съобщават за намалено сексуално желание. Пациентите могат също да изпитат:

  • Горещи вълни
  • Болезнен полов акт
  • Вагинална сухота
  • Вагинално стягане
  • Нередовни или липсващи менструации

Използвайте натурални вагинални овлажнители, които не съдържат хормони и парабени и да предлагат естествено решение за справяне с вагиналните и вулвални симптоми.

Topida съдържа множество натурални масла и екстракти като чаено дърво, евкалипт, копър, лавандула, шипка и мента, спреят ефективно поддържа здравето на интимните части. Този спрей ще осигури бързо облекчение на всеки дискомфорт и сърбеж, а именно:

  • Незабавно облекчение на сърбежа и дискомфорта
  • Висококачествени етерични масла за възстановяване на естествения баланс на рН
  • Пълен с витамин Е (антиоксидант)
  • С млечна киселина за поддържане на здравословна вагинална среда
  • Прекрасно средство срещу млечница и други видове гъбични инфекции
  • Лесно приложение с въртящ се на 360 градуса спрей