Маслата, които произвеждат нашите тела, правят кожата ни здрава, но прекомерното омазняване може да доведе до редица козметични проблеми като кожни петна, акне, пъпки и други. За щастие, съвременната козметична индустрия познава много методи за справяне с това възпалние на кожата. За да предотвратите неприятното лъщене на лицето Ви, ще е необходимо да следвате определен ритуал за красота и различни продукти, които да контролират прекомерното образуване на излишен себум.  Нека Ви представим някои полезни стъпки за чиста и здрава кожа, която иначе е склонна към омазняване.

Почистващи средства за лице

Дерматолозите са единодушни, че най-ефективният начин за управление на мазна кожа е да почиствате лицето си както сутрин, така и вечер. Винаги използвайте нежен почистващ продукт, тъй като суровите сапуни могат да предизвикат кожата и тя да увеличи производството на себум.

Бъдете предпазливи и с кърпите или гъбите за лице, тъй като излишното търкане отново може да провокира кожата да секретира излишно омазнаване.

Ако основното почистващо средство за лице не намали омазняването, опитайте с продукт, който включва киселина като бензоил пероксид, салицилова киселина, гликолова киселина или бета-хидрокси киселина. Много продукти, съдържащи тези киселини, се предлагат на пазара като продукти за грижа за лицето срещу акне. Те са чудесни за хора с акне, но са подходящи и за хора, чийто проблем е просто мазната кожа.

Тъй като някои от тези съставки могат да бъдат дразнещи, купете си малка разфасофка, за да видите как реагира кожата Ви. Не се разочаровайте, ако трябва да опитате няколко почистващи продукта, преди да откриете най-подходящия за Вас самите.

Не забравяйте, че само продуктите с натурален състав Ви гарантират лиспата на алергична реакция. Измийте с топла вода, а не с гореща, защото екстремните температури могат да раздразнят кожата.

Тонери за лице

Дерматолозите са разделени по въпроса дали редуциращите себума свойства на тонера са легитимни. Някои смятат, че тонерите са склонни да дразнят кожата и могат да доведат до повече производство на излишен себум. И все пак, ако обичате да ги използвате, препоръчваме Ви да прилагате тонер само върху мазните участъци от кожата като челото, носа и брадичката – т.нар Т-зона на лицето. Избягвайте да ги използвате върху области, които са склонни към изсушаване - това обикновенно са скулите и бузите.

Това е съвет, който си струва да запомните за всичките си ритуали в грижа за кожата. Има мит, че някои хора имат суха кожа, други хора са с мазна кожа. Всъщност повечето хора имат комбинирана кожа, мазна на някои места, суха на други.

Маска за лице от хартия или плат

Платнените маски за лице обикновенно са напоени със салицилова киселина, гликолова киселина или други киселинни, все съставки за редуциране на излишния себум. Те са изключително удобни при пътуване, защото не заемат много място, за еднократна употреба са и Ви подсигуряват чиста и сияйна кожа дори когато сте далеч от целия си арсенал в грижата за лицето.

Хартия за попиване на излишното омазняване

Козметичните хартии за попиване предлагат чудесна възможност за отстраняване на излишния себум, защото не изсушават кожата Ви. Хората с мазна кожа наистина обичат попиващата хартия, защото е удобна и лесна за използване. Нанесете върху мазни зони като чело, нос и брадичка. Не търкайте кожата си, а само попивайте. Просто притиснете към мазната област достатъчно дълго, за да поеме маслото, обикновено 15 до 20 секунди. Някои видове хартии за попиване имат добавена пудра, което допълнително замаскира лъщенето.

Маски и глини за лице

Нанасянето на маски и глини върху кожата помага за отстраняването на себума и почиства порите, но трябва да сте внимателни, защото могат да изсушат кожата. Съветът ни е да ги прилагате само в проблемни области и да ги използвате само от време на време.

Хидратиращи продукти за лице

Хората с мазна кожа често избягват хидратацията, като се притесняват, че ще направят кожата си да изглежда още по-блестяща. Това е лоша идея. Дори мазната кожа трябва да бъде добре хидратирана, за да изглежда добре. За да избегнете мазен блясък, изберете хидратиращ продукт без масла в състава му. Контролирайте количеството, което прилагате, в зависимост от това дали зоната има тенденция да бъде суха, или мазна.

Слънцезащитен крем

Традиционните слънцезащитни кремове могат да създадат проблем на хората с мазна кожа, тъй като те обикновено са доста „тежки” и допълнително запушват порите. Въпреки това защитата на кожата от ултравиолетова радиация е абсолютно необходима.

Слънцезащитните гелове са по-малко склонни от кремовете и лосионите да направят кожата Ви да изглежда мазна, а има и множество нови безмаслени продукти за мазна кожа. Някои от най-новите продукти, включително пудри за лице, предлагат достатъчна защита, за да предпазят от увреждане от слънцето в повечето ситуации.

Адаптирайте режима си за грижа за лицето към Вашия тип кожа

Колко мазна е кожата Ви, може да варира според сезона, може да е различна дори всеки ден. Производството на себум се влияе от хормоните, от настроението, дори от времето. Например някои хора имат проблеми с мазна кожа само през лятото, когато се изпотяват. Важно е да сте наясно как кожата Ви реагира на различните фактори, за да можете да коригирате съответно и грижите си за нея. Може да се нуждаете от почистващ препарат с гликолова киселина или бета-хидрокси киселина всеки ден през лятото, но само от време на време през зимата.

Говорете със специалист

Ако продуктите без рецепта не са достатъчни, за да Ви помогнат да управлявате мазна си кожа, говорете с дерматолог. Лазерите и химическите пилинги могат да помогнат за намаляване на омазняването и да подобрят цялостния вид на кожата Ви.

Струва си да запомните, че производството на себум е нормална част от здравата кожа.  Хората с естествено мазна кожа са склонни да имат по-малко бръчки и по-здрава кожа. Така че не прекалявайте в усилията си. Премахнете излишното омазняване, когато трябва да изглеждате възможно най-добре, но внимавайте да запазите естествения механизъм против стареене на кожата си. Избирайте продукти с натурален състав, за да избегнете излишното раздразнение и да си гарантирате дългосрочен резултат.

Великобританската марка Salcura е разработила специална серия за кожа склонна към омазняване. Кожата, предразположена към акне, както и мазната кожа често са резултат от дисбаланс в имунната система. За да помогнете на имунната система, е добре да преразгледате режима си на хранене. Освен храни, които укрепват имунитета, можете да консумирате и храни, които ще балансират хормоните Ви по естествен начин, като сьомга, зеле и череши.

Освен това би било полезно да обърнете повече внимание на натуралните масла в грижата Ви за кожата, за които се знае, че помагат в борбата с бактериите, причиняващи акне. Съставки, които балансират мазната кожа, без да я лишават от естествените ѝ мазнини. Такива са маслата от лавандула, чаено дърво и евкалипт.

Antiac Daily Измиващ гел против Акне съдържа клинично доказани съставки, както и висококачествени натурални екстракти и масла, които ще намалят ефективно всички признаци на зачервяване или дразнене, свързани с акнето и проблемната кожа.