В желанието си да се измъкнете от хватката на едно упорито и неприятно заболяване, сигурно и Вие сте опитвали абсолютно всичко!

Хората, които страдат от псориазис, в една или повече форми, често са направили всичко, за да почувстват облекчение. Със сигурност и Вие сте опитвали салициловите шампоани, мазните кремове, кортикостероидно лечение, гелове и пяни, спрейове и други разтвори. 

При по-дебели люспи шампоаните със салицилова киселина може и да работят добре, но всеки, който ги е изпробвал, знае, че ефектът е моментен, а и не са подходящи за всички. Може да се наложи да изпробвате един за няколко седмици и да преминете към друг, ако не работи, и така до безкрай. Често повечето от тях имат много неприятна миризма. 

За да облекчите сърбежа и дразненето, със сигурност сте опитвали да овлажните и охладите проблемните зони. Може да сте изпробвали дори препарати, с които Ви обещават, че за една нощ ще се разделите завинаги с проблема, но без резултат. А някои от Вас може би са прилагали и ябълков оцет – един изключително краен и болезнен вариант.

Всеки един от тези подходи може би е дал временен положителен резултат, за жалост, някои от тях обаче могат да Ви навредят и да доведат до косопад и други неразположения.

Какво представлява псориазисът на скалпа?

Има различни видове псориазис. Най-често срещаният тип е хроничният псориазис на плаки. Този тип може да се разпространи по тялото, но най-често засяга:

  • Лакти
  • Колене
  • Скалп

Други видове псориазис могат да засегнат цялото тяло или специфични области като краката, задните части или други области, където кожа докосва кожа, като пръстите или подмишниците.

Псориазисът на скалпа е често срещан сред хората с хроничен псориазис на плаки

Псориазисът на скалпа е често срещано кожно заболяване, което прави повдигнати, зачервени, често люспести се петна по главата. Може да се появи както едно единствено петно, така и няколко, а дори се случва да засегне и целия Ви скалп. Понякога се разпространява и на челото, задната част на шията или зад и вътре в ушите.

Това кожно заболяване се получава, когато имунната Ви система изпраща неправилни сигнали и кожните клетки растат твърде бързо. Те се натрупват в червени петна, често със сребристи люспи. Поне половината от хората с псориазис го имат на скалпа си. 

Псориазис е често срещано състояние на кожата. Това е хронично състояние със симптоми, които могат да се влошат в пъти и след това да се подобрят. Също така се счита за автоимунно заболяване. Това означава, че имунната Ви система причинява вреда на тялото Ви, вместо да го защитава. Често хората с по-слаба имунна система са склонни да развият псориазис

От всички видове третиране на засегантите участаци по Вашия скалп това с шампоан за псориазис е най-ефективното, приятно и даващо резултат. Наблюденията при хора, използващи изцяло натурален продукт за суха и раздразнена кожа на главата, дават положителни резултати.

Какво причинява Псориазисът на скалпа?

Не можете да прихванете псориазис на скалпа от някой друг, който го има. Това състояние не е заразно. Смята се, че е по-скоро наследствено, защото това е нещо, което се предава в гените на Вашето семейство. Повечето хора, които получават псориазис, имат поне един човек в семейството си с това заболяване.

Какви са симптомите на Псориазис на скалпа?

Симптомите на лек псориазис на скалпа могат да включват само леко, фино лющене. Симптомите на умерен до тежък псориазис на скалпа включват:

  • Лющещи се, червени, надути петна
  • Сребристо-бели люспи
  • Люспи, подобни на пърхот
  • Сух скалп
  • Сърбеж
  • Парене или болезненост
  • Косопад

Псориазисът на скалпа сам по себе си не причинява загуба на коса, но драскането много силно, беленето на люспестите петна, суровите лечения и стресът, който върви заедно със състоянието, може да доведе до временна загуба на коса. За щастие, косата Ви обикновено расте отново, след като кожата Ви се изчисти. Използвайки шампоан за псориазис на естествена и натурална основа само може да допринесе да се почувствате по-добре и да направи косата Ви отново здрава и жизнена. Такъв шампоан е този за Сух Скалп и Псориазис на супер цена от Salcura.

А сега нека разгледаме по-обстойно симптоматиката, за да може да поговорим след това за това как да се разделите завинаги с дискомфорта. 

  • Симптом: червени и бели петна

Най-честата форма на заболяването е плакатен псориазис. Изглежда като области с дебели, подути, червени петна с добре очертани ръбове. На върха на тези области са сребристо-бели люспи. Лесно е да ги махнете и да предизвикате кървене, така че бъдете нежни със себе си, когато сресвате косата, когато прилагате шампоан за псориазис или слагате и сваляте шапки.

  • Симптом: сух и люспест скалп

Тъй като клетките на кожата растат и достигат до повърхността на кожата Ви твърде бързо, те са склонни да се натрупват и люспят. Това може да изглежда като пърхот. Но за разлика от това, псориазисът на скалпа причинява сребрист блясък и сухи люспи. Пърхотът може да бъде восъчен или мазен.

  • Симптом: сърбеж

Това може да бъде един от най-неприятните и трудни симптоми на псориазис. Може да бъде интензивен и постоянен. За някои хора това е усещане за парене. Колкото и зле да се чувствате, опитайте се да не се надраскате. Въпреки че може да почувствате временно облекчение, постоянното чесане и дразнене на мястото може да разрани кожата и да я разкърви. Това може да доведе до загуба на коса и възможна инфекция. Ако забележите подути лимфни възли, това може да е признак на инфекция. 

  • Симптом: болка

Получавайки поредната криза и нов обрив, независимо дали скалпът Ви е толкова сух, че се напуква, или трябва да се поддадете на чесане, Вие със сигурност изпитвате и болка. Но има неща, които можете да направите - да използвате специален шампоан за псориазис, който съдържа други важни за кожата съставки като масла от тамян, арган, слънчоглед и розмарин, които помагат за успокояване, овлажняване и защита на скалпа. 

  • Симптом: депресия

Нещата могат да бъдат трудни, когато имате псориазис. Ще се наложи да сте постоянни всеки ден, за да контролирате люспите, сърбежа и болката. Интензивният сърбеж може да повлияе на съня и ежедневието Ви. 

Дори и най-оптимистичните хора могат да се обезсърчат по време на терапиите си, които работят известно време и след това спират да действат и всичко започва отначало. За щастие, имаме решение на проблема Ви и то се състои в Шампоан за Псориазис и Сух Скалп от Salcura, който е фаворит за онези с чувствителен скалп, които се стремят да избягват груби химикали. Употребата на този изцяло натурален продукт от лимонена трева, масло от пореч, морски зърнастец, розмарин, слънчоглед, тамян и арганово масло ще донесе така очакваното облекчение.