Лененото масло е много интересен продукт със специфичен, леко горчив вкус и аромат и е несравнимо с никой друг вид масло. Интересен е фактът, че маслото е един от малкото продукти с рекордно високо съдържание на мастната киселина Омега-3, за чиято полза днес се говори от много диетолози.

Ползите за здравето от ленено семе са признати от традиционните кухни на Азия, Америка и Африка. Неговите високи хранителни и здравни ползи могат да са повече от тези на всяка друга зърнена култура. То е богат източник на алфа-линолиновакиселина, омега-3 мастни киселини и лигнани. Тези компоненти заедно помагат при борбата с много заболявания, включително сърдечно-съдови проблеми, възпаления, артрит, алергии, астма, диабет и редица кожни състояния.

Хората използват ленено масло от хиляди години поради различните ползи за здравето. Производителите извличат ленено масло от ленено семе. Хората могат да използват маслото при готвене и печене. В тази статия ще научите за ползите за здравето от ленено масло, включително контрола на холестерола, по-малко кожни проблеми и намалено възпаление.

Какво представлява лененото масло?

Предимства на лененото масло

Въпреки че учените са провели повече изследвания върху лененото семе, отколкото върху лененото масло, някои изследвания върху маслото показват обещаващи резултати.

Възможните ползи от лененото масло включват:

Намаляване на холестерола

Подобно на лененото семе, лененото масло може да помогне за понижаване на нивата на холестерола. ALA в лененото масло може да играе роля за намаляване на липопротеините с ниска плътност (LDL) или „лошия“ холестерол.

В едно малко проучване, включващо 15 възрастни, участниците консумирали или ленено масло, или царевично масло веднъж на ден по време на вечеря. Изследователите измерват нивата на холестерола на участниците в началото на проучването и отново 12 седмици по-късно. Тези, които консумират царевичното масло, нямат промяна в нивата на холестерола, докато тези, които консумират лененото масло, имат значителен спад в LDL.

Помага при кожни проблеми като атопичен дерматит

Лененото масло има ползи за кожата и косата, като например намалява симптомите на атопичен дерматит. Атопичният дерматит е вид екзема, което е дългосрочно състояние, което причинява зачервяване и сърбеж на кожата.

Екземата или атопичният дерматит могат да бъдат доста трудни за лечение. Хората с това състояние на кожата страдат от дразнене и упори сухи петна по кожата, които може да не се изчистят с обикновени продукти за тяло. Специалистите са установили, че продукти, които съдържат ленено масло, помагат за контролиране на това хронично състояние и за успокоение на раздразнението. Съветът ни е да се насочите към козметични продукти с изцяло натурален състав, за да избегнете нежеланите алергични реакции и допълнително възпаление.

Съдържа голямо количество антиоксиданти, витамин А, B,D и Е, Омега 3 и 6 мастни киселини и минерали, които заедно успокояват и заздравяват кожата. При студено време предпазва лицето, устните и ръцете. Лененото масло може да помогне при слаби и увредени коса и нокти и да ги предпази от нацепване. Също така е ефективно срещу раздразнения на скалпа, причинени от екзема. При редовна употреба повишава търпимостта на кожата към външни дразнители.

Намалявана риска от диабет

Ленените семена могат да стимулират контрола на кръвната захар. Поддържането на здравословни нива на кръвната захар е от решаващо значение за хората с диабет и фибрите играят основна роля за постигането на това. Поради високото си съдържание на фибри ленените семена се считат за нискогликемична храна. Това означава, че консумацията им няма да повиши нивата на кръвната Ви захар и вместо това ще ги накара да се повишават стабилно, насърчавайки контрола на кръвната захар. Този ефект отчасти може да се отдаде на съдържанието на разтворими фибри, които забавят храносмилането и намаляват усвояването на някои хранителни вещества като захари.

Ленените семена и лененото масло могат да подобрят инсулиновата чувствителност

Инсулинът е хормонът, който регулира кръвната захар. Ако тялото Ви се затруднява да реагира на инсулин, то трябва да знаете, че то изисква по-големи количества от него, за да понижи нивата на кръвната захар. Това се нарича инсулинова резистентност и е рисков фактор за диабет тип 2.

Междувременно, инсулиновата чувствителност се отнася до това колко чувствително е тялото Ви към инсулин. Подобряването на тази чувствителност може да помогне за предотвратяване и лечение на диабет тип 2.

Ленените семена съдържат големи количества лигнан, който действа като мощен антиоксидант. Смята се, че антиоксидантите подобряват чувствителността към инсулин и забавят развитието на диабет. Лигнаните в ленените семена се състоят предимно от секоизоларицирезинол диглюкозид (SDG).

От друга страна, ALA от ленено масло също е свързана с подобрена чувствителност към инсулин както при животни, така и при хора.

Намалява риска от ракови образования

Омега-3 мастни киселини в лененото масло доказано намаляват риска от рак на гърдата, на простатата и рак на дебелото черво.

Ленененото семе и масло за намаляване на възпалението

В един мета-анализ лененото семе и неговите производни намаляват циркулиращия С-реактивен протеин, който е маркер на възпалението. Тези резултати обаче са налице само при възрастни, които са били със затлъстяване.

Лененото масло облекчава симптомите при възпаления от различен произход, включително възпаления на ставите. Доказано е, че приемано ежедневно, подпомага хормоналния баланс и трайно подобрява състоянието на кожата.

Ленено масло при акне, екзема, псориазис

Поради факта, че лененото семе е богато на лигнани и омега-3 мастни киселини, неговата употреба е силно препоръчителна и за хора с акне, псориазис, екземи и други кожни нарушения. Омега-3 инхибират т. нар. хронично възпаление, за което се счита, че е сред основните причинители на акне. Лигнаните пък регулират хормоналния баланс посредством контрола върху продукцията на андрогени. Известно е, че прекомерният синтез на андрогени също води до появата на акне и други трудно податливи на лечение кожни възпаления.

Лененото масло няма същата хранителна стойност като целите ленени семена. Въпреки това то все пак е добър източник на ALA, който е един вид омега-3 мастни киселини. Неблагоприятните ефекти са редки и обикновено са леки.

Включването на ленено масло в здравословна диета е доста просто. То осигурява тласък на омега-3 и може да има някои допълнителни ползи като намаляване на холестерола и борба с възпалението.

Освен всички полезни вещества, които съдържа, лененото семе формира съществена част от много програми за отслабване и диети, тъй като поддържа нивото на кръвната захар под контрол. Благодарение на фибрите то ни държи сити и така избягваме приема на излишни калории чрез преяждане. Тази супер-храна поддържа бъбреците здрави. Лененото семе е доказано, че намалява скоростта на възпаление на бъбреците, в случай на нефрит.