Каква е истината за третирането на розацея?

Притесненили сте от болезнените и тревожни симптоми на розацея или от постоянното сблъскване с лечения, които или не действат, или струват скъпо, изискват рецепта или предизвикват неприятни странични ефекти (като чувствителност към слънчева светлина и студ, увредена и суха кожа, компрометира имунитета Ви) или почти неизбежното чувство на безсилие и депресия?

За съжаление, реалността е, че когато става въпрос за третиране на розацея, повечето продукти се отнасят само до един или два симптома и в крайна сметка, създават други проблеми.

Като пример - някои продукти за розацея раздразват кожата, появяват се пъпки и пустули и я оставят суха и покрита с екзема. И знаете ли, че ретиноидите, които обикновено се използват за третирането на розацея, както и против стареене, могат да намалят появата на пъпки или червени подутини, но също могат да направят зачервяването на кожата и паяковите вени да изглеждат още по-зле?

Всъщност лечението на розацея има тенденция да скрива симптомите и всъщност не лекува розацеята. Това е истински притеснително, защото прикрива факта, че зад това облекчаване на симптомите - Вашата розацея е вероятно да се превърне в нещо много по-зловещо и сериозно. Нещо, което ще бъде много по-трудно за третиране на по-късен етап.

Зачервяването на лицето, бузите, носа, челото или брадичката е само начален признак на розацея (нарича се предрозацея). Оставена нелекувана, тя може да се превърне в розацея с акне или съдова розацея, където кожата става по-чувствителна, възпалена, люспеста, сърбяща, порите се разширяват, появяват се пъпки и пустули. Но може да се влоши дори до подутини, видимо удебеляване на кожата или червени мехури, появяващи се на носа, бузите, челото или брадичката Ви.

Как да третираме ефективно розацеята?

Розацеята засяга приблизително 414 900 000 души по целия свят. За съжаление, няма лечение, но страхотната новина е, че има сериозен напредък в това как да контролирате ефективно розацеята. Има доказани начини за управление на Вашата розацея, контролиране на симтомите и предотвратяване на влошаването.

Това, което прави розацеята невероятно труден кожен проблем, е, че тя е по-скоро поредица от симптоми, отколкото състояние, както и фактът, че симптомите и провокиращите фактори се различават при всеки човек.

Така че, най-добре е да се лекуват причините и причинителите. Розацеята често е генетична, но има комбинация от тригери на розацея, които могат да се различават за всеки от нас и да се променят с течение на времето.

Ключът е да се разберат и отстранят тези тригери колкото е възможно повече, за да се предотврати явното разширяване на кръвоносните съдове, тъй като всеки път, когато това се случи, те губят от своята еластичност. Тази загуба на еластичност води до разширени капиляри по лицето, тъй като те остават в постоянно разширено състояние - придаващо издайническото зачервяване, с което е известна розацеята.

Какво причинява появата на розацея?

Повечето страдащи от розацея имат генетично предразположение, което се засилва от провокиращите фактори. Най-честите причинители за проявата на розацея, които водят до обостряния, включват:

  • Неправилно почистване на лицето, което създава дисбаланс на pH в кожата Ви
  • Вятър и слънце - екстремни горещини и студ
  • Стрес
  • Неправилно хранене - липса на основни витамини и минерали - и твърде много транс-мастни киселини
  • Кафе, подправки и алкохол
  • Замърсяването в големите градове
  • ЕМП (електромагнитни полета от телевизор, компютри и т.н.)
  • Стероиди
  • Липса на пробиотици и храносмилателни ензими
  • Продукти за грим и грижа за кожата, които включват алкохол, парабени, силикони, вазелин, BHA, DEA, натриев лаурет сулфат и триклозан.

Препоръчваме да водите дневник на проявлениета на състоянието, за да проследите кои дразнители допринасят най-много за обострянията и пробивите на розацея.

Едно нещо, което прави лечението на розацея още по-объркващо, е, че симптомите могат да идват и изчезват в зависимост от нивата на стрес, а на някои дразители им отнема дни, за да влязат в сила и да предизвикат обостряне.

Какво е най-доброто лечение за Вашата розацея?

Ако наистина искате лечение на розацея, което работи (и не искате просто да скрие симптомите), струва си да лекувате цялостно Вашата розацея както вътрешно, така и външно.

Ето какво препоръчваме като цялостно лечение на розацея, което е много ефективно за елиминиране на обострянията и има допълнителното предимство. С тази рутинна грижа за кожата си ще я направите здрава и устойчива на дразнителите на околната среда, но и не само:

  • Започнете с правилно почистване - препоръчваме почистване веднъж - сутрин или вечер, с неподсладено натурално кисело мляко. Това избягва прекаленото почистване или недостатъчно почистване и премахва ЕМП през нощта за максимално възстановяване на кожата.
  • Добавете подходящите минерали и витамини към храненето Ви - напр. зеленолистно смути ежедневно и добри мазнини като рибата, месото, ядки и семената. Избягвайте трансмастни киселини на всяка цена, като преработени храни - картофени чипсове и химически извлечени растителни масла. Два пъти дневно приемайте пробиотици.
  • Използвайте високоефективни продукти за грижа за кожата, които не съдържат дразнителите, които споменахме по-рано. Също така е важно да се избягват ексфолианти - те са твърде сурови за Вашата чувствителна кожа с розацея. Внимавайте и с шампоана си, той също може да Ви подразни.
  • Намалете стреса, където е възможно - въведете успокояващи процедури като медитации.
  • Приемайте препоръчителния дневен прием на чиста вода, съобразен с Вашето телесно тегло.
  • Използвайте грим,подходящ за розацея, като основи и дневни кремове, които включват цинк.

Какви продукти за грижа за кожата да изберете?

Основните функции, които трябва да търсите в грижата за кожата, са тези, които ще подобрят цялостното здраве и рН баланса на кожата Ви, но които същевременно ще лекуват симптомите на розацея.

Вашите продукти за грижа за кожата трябва да осигуряват:

  • дълбока хидратация
  • супер подхранване
  • стимулиране на производството на здрави клетки
  • успокояване и детоксикация
  • премахване на мъртвите клетки и отпушване на порите

Каква е най-добрата рутинна грижа за кожата при розацея?

Тайната на най-добрата рутинна грижа за кожата при розацея е да успокоявате и така да лекувате - без прекалено почистване и без ексфолиране. Трябва да възстановите рН баланса в кожата си, като създадете здравословна киселинна мантия.

Може ли да се гарантира успех и липса на нови обостряния?

Всъщност никой не може да Ви гарантира, че лицето и кожата Ви няма да бъдат отново осеяни от розацеята. Старайте се да се придържате към съветите, които Ви дават специалистите и които открихте в тази статия. Използвайте натурални продукти. Има един уникален по рода си продукт, който е специално разработен за кожа с розацея. Rosalique е високоефективен крем 3-в-1 – предимства за осигуряване на троен ефект – незабавно маскиране на проблемните зони, нежно третиране на кожата и дългосрочна защита за кожата. Единствено продуктите с натурални съставки могат да Ви гарантират, че няма да предизвикат алергична реакция – най-малкото нещо, от което имат нужда хората с кожни проблеми.