Много хора смятат, че сухият, сърбящ скалп и косопадът са свързани и може да са отчасти прави, защото имат връзка. Сухият скалп понякога води до чуплива и суха коса с тенденция към падане или накъсване, но това не е от най-срещаните причини за косопад. Сърбящият скалп или косопадът могат да са причинени от редица фактори и симптом на по-сериозно медицинско състояние.

Понякога сърбежът може да е съпроводен от лющене на кожата на главата, причиняване на петна, неравности и дори косопад. Косопад може да се появи, когато чесането е агресивно или състоянието на скалпа влияе върху здравината на космените фоликули. След като се лекува основното състояние на скалпа, косата обикновено се възстановява.

Причини за сърбящ скалп и косопад

Всеки е страдал от сърбящ скалп от време на време и е нормално да се губят от 50 до 100 косъма на ден, според Американската академия по дерматология. Въпреки това може да е притеснително, когато сърбежът на скалпа е прекомерен или постоянен, забележите неравни участъци по скалпа си или косата Ви пада повече от нормалното. Ето някои често срещани причини за сърбящ скалп и косопад.

Пърхот

Обикновено се смята, че пърхотът е резултат от свръхактивни маслени жлези по скалпа. Ето защо пърхотът обикновено не се развива до тийнейджърските години, когато притокът на хормони подтиква производството на масла в кожата.

Някои изследователи също спекулират, че пърхотът (наричан още себорея) се причинява от дрождова инфекция на скалпа и космените фоликули. Освен че възпаляват скалпа и причиняват сърбеж, дрождите могат да отслабят корена на косата и да доведат до загуба на коса.

Косопадът с пърхот обаче е рядък. Той се появява само когато пърхотът е тежък и не се лекува за дълги периоди от време.

Псориазис

Според Националната фондация за псориазис около 50% от хората, живеещи с псориазис, развиват псориазис на скалпа. Това състояние може да причини:

 • Сребристи, сухи люспи по скалпа
 • Възпален скалп
 • Косопад, който е резултат от прекомерно надраскване или издърпване на люспите

Алопеция ареата

Освен че причинява сърбеж на скалпа и изтръпване, алопеция ареата може да доведе до падане на косата. Това може да доведе до кръгови петна от плешивост. Смята се, че състоянието възниква, когато имунната система атакува здрави космени фоликули. Най-често се среща при хора, които имат фамилна анамнеза за други автоимунни заболявания като диабет тип 1 или ревматоиден артрит.

Тинеа капитис (гъбички по скалпа)

Известен също като трихофития на скалпа, Тинеа капитис е гъбична инфекция, която прониква дълбоко в космения фоликул, причинявайки сърбеж и косопад. В зависимост от вида на гъбичките, отговорни за инфекцията, косата може да се откъсне на повърхността на скалпа или малко по-горе, оставяйки червени и подути места по скалпа.

Инфекцията е силно заразна, наблюдава се най-вече при малки деца и може да бъде придружена и от:

 • Повдигнат, сух, люспест обрив
 • Черни, неравномерни точки по скалпа
 • Алергични реакции

В тежки случаи алергичните реакции към неща като бои за коса могат да причинят възпален, сърбящ скалп и косопад. В едно проучване, публикувано в ISRN Dermatology, изследователите установяват, че до 1% от субектите са били алергични към парафенилендиамин (PPD), често срещана съставка в боите за коса. PPD е в състояние да причини силен косопад при чувствителни хора. Възпаление и сърбеж могат да се появят и по скалпа около ухапвания от насекоми и могат да изглеждат като обрив или алергия.

Фоликулит

Фоликулитът е възпаление на космените фоликули. Обикновено се причинява от стафилококови бактерии или гъбички. Може да се появи навсякъде по кожата Ви, където има окосмяване, включително по скалпа. Освен че причинява малки, сърбящи подутини по кожата, фоликулитът, който засяга скалпа, може да причини временна загуба на коса. При правилно лечение косата обикновено расте пак. Въпреки това, в редки случаи, състоянието може да причини постоянен косопад.

Лихен планус (плосък лишей)

Лихен планус е възпалително състояние на скалпа, за което се смята, че се дължи на повредена имунна система. Има тенденция да се среща при млади жени и може да се появят петна от косопад, както и лющене, зачервяване, подутини, мехури. Косопадът може да бъде постоянен, ако космените фоликули са необратимо наранени.

Лечение при сърбящ скалп и косопад

Лечението варира в зависимост от причината за сърбежа и косопада. Вашият лекар може да препоръча:

 • Стероиди (приемат се перорално или се прилагат върху скалпа чрез крем) за намаляване на възпалението
 • Противогъбични средства (прилагани локално или перорално) за борба с дрождите
 • Имунотерапевтични медикаменти за включване или изключване на имунния отговор

Общите терапии за лечение на косопад включват:

 • Препарати с миноксидил за забавяне на косопада и възстановяване на нова коса
 • Финастерид за лечение на наследствена плешивост
 • Трансплантация на коса

Натурално и домашно лечение на сърбящ скалп и косопад

Не всеки сърбящ скалп или косопад се нуждае от медицинско лечение. Ето някои неща, които можете да направите сами, за да гарантирате, че скалпът и косата Ви остават здрави.

Хранете се здравословно

Важните хранителни вещества за здравето на косата и скалпа включват желязо, цинк, ниацин, селен, витамини А, D и Е, биотин, аминокиселини, протеини.

Едно предупреждение: Не приемайте тези хранителни вещества под формата на добавки, освен ако не сте сигурни, че имате дефицит. Според изследвания, публикувани в Dermatology Practical and Conceptual, няма достатъчно научни доказателства, които показват, че тези добавки предотвратяват загубата на коса, ако вече имате достатъчно количество в тялото си. Нещо повече, свръхприемът всъщност може да причини загуба на коса.

Използвайте правилните шампоани

Ако имате пърхот, например, използвайте шампоан, който съдържа селен или цинк за борба с дрождите.

Опитайте с етерични масла

Няма много научни доказателства, но някои проучвания върху животни показват, че използването на някои етерични масла, като розмарин и мента, може да забави загубата на коса и да насърчи растежа на нова коса. Преди да нанесете върху скалпа, етеричните масла трябва да се разреждат с основно масло.

Насладете се на масаж на скалпа

Изследване, публикувано в Eplasty, показва, че масажът на скалпа може да увеличи дебелината на косата, чрез увеличаване на притока на кръв или чрез стимулиране на космените клетки.

Отнасяйте се внимателно към косата си

За да ограничите загубата на коса:

Не се чешете често и енергично

Не носете постоянно косата си, завързана на стегната опашка

Не излагайте скалпа и косата си на силно нагряване и стилизиращи продукти

Измивайте с нежен шампоан и оставете да изсъхне на въздух, поне докато разберете какво причинява сърбежа на скалпа и косопада Ви.

И най-важното! Ползвайте подходяща козметика!

Salcura предлага на Вашето внимание Шампоан Omega Rich, богат на омега мастни киселини, който ще предостави на кожата на главата Ви необходимите ѝ хранителни вещества, ще заздрави косата Ви и ще възроди добрите функции на скалба Ви.

А освен шампоан, Salcura предлага и Omega Rich Балсам за сухи скалп и коса, който ще кондиционира косата Ви от край до край, ще подхрани всеки косъм и ще оживи косата Ви.