Мазната кожа може да бъде причинена от генетика, метеорологични условия, стрес, хормони и прекалено често измиване или измиване с груб почистващ продукт, който отстранява мазнините от кожата - което кара мастните жлези да увеличат производството на масло. Независимо защо кожата Ви е мазна, с програма за грижа за кожата, създадена специално за мазна кожа, можете да постигнете свежа, здрава, балансирана кожа.

Какво трябва да знаете?

Мазната кожа се характеризира с блясък, разширени пори и черни точки и може да се чувства хлъзгава дори след почистване. Също така често е склонна към акне. Ако не сте сигурни дали имате мазна кожа, можете да я тествате със специални матиращи кърпички

Мазната кожа може да бъде причинена от генетика, метеорологични условия, стрес, хормони и прекалено често измиване или измиване с груб почистващ продукт, който отстранява мазнините от кожата - което кара мастните жлези да увеличат производството на масло.За да направите това, сложете една матираща кърпичка върху бузите си, друга върху челото и друга върху носа си, след което ги вдигнете до светлината. Ако и трите кърпички са наситени с масло, разумно е да се вярва, че имате мазна кожа. Нормалната кожа ще показва само леки маслени петна от всички области на лицето, докато мазната кожа ще показва изобилие от масла от всички области.

Защо кожата ми е мазна?

Според Националния здравен институт (NIH) генетиката може да накара мастните Ви жлези да произвеждат излишък от себум, което причинява мазна кожа. Но това е само една възможна причина, поради която може да имате мазна кожа. Други могат да включват времето, хормоните и стреса - които според Американската академия по дерматология (AAD) могат да накарат кожата да произвежда повече масло от обикновено.

Освен това, почистването на лицето Ви твърде често или с неправилен продукт за измиване може да премахне от кожата естествените ѝ масла и да увреди бариерата на кожата, което може да предизвика увеличаване на производството на масло. По същия начин, когато кожата не е хидратирана правилно, тя ще работи за създаване на собствена влага, като произвежда повече себум. 

Правилната грижа за мазна кожа може да помогне кожата да се чувства свежа и да изглежда здраваИзмиването с почистващ препарат и използване на овлажнител, предназначен за Вашия тип кожа, и избирането на продукти, съдържащи естествени съставки, които да спомогнат за възстановяването на бариерата на кожата, както и помагат да се запази влагата на кожата, за да се чувства кожата Ви чиста, хидратирана и балансирана.

Рутинна грижа за мазна кожа

Правилната грижа за мазна кожа може да помогне кожата да се чувства свежа и да изглежда здрава - като същевременно намалява блясъка. И трябва да започне с нежно, некомедогенно измиване на лицето, което няма да премахне от кожата естествените ѝ масла и няма да запуши порите. За да спомогнете за поддържането на баланса на влагата на Вашата кожа, препоръчваме да изберете препарат за лице, формулиран с естествени съставки, за да запазите естествената влага на кожата и за да възстановите бариерата на кожата. Ако кожата Ви е склонна към пъпки, изборът на правилния почистващ препарат може да изчисти пробивите от акне и да предотврати образуването на нови петна.

Всяка рутинна грижа за мазна кожа трябва да включва и дневен овлажнител с широкоспектърен слънцезащитен крем, който да Ви помогне да предпазите кожата си от вредните слънчеви лъчи, както и лек вечерен овлажнител, който може да Ви помогне да хидратирате кожата си, докато спите. 

Овлажнители като Bioskin Зеодерм - възстановяващ овлажняващ крем са некомедогенни и включват естествени съставки.