В "Често срещаникожни проблеми – Част 1" Ви запознахме с някои от най-често срещаните кожни заболявания. Разказахме Ви какво ги предизвиква и как да се справите с тях. Във втората част на статията ще Ви срещнем с други често срещани кожни проблеми, където ще разгледаме кожните реакции при висока температура, обривите от растения – или т.нар контактен дерматит - и как да го третирате. Ще обърнем внимание и на гъбичките по кожата, акнето, бенките, лишеите, брадавиците и други.

Студени рани или мехури от висока температура

Herpes labialis (вид херпес) се причинява от вируса на херпес симплекс. Херпесът обикновено се появява на ръба на устната. Този вирус съществува в латентно състояние в нервните клетки на гръбначния мозък и след определени задействания от околната среда, като слънчево изгаряне или настинка, вирусът тръгва по периферен нерв до едно и също място на кожата отново и отново. Изригването е самоограничено до около седем до 10 дни, така че лечението е ненужно, освен ако проявата му не стане твърде честа.

Обрив от растение

При алергични хора развитието на линейно проявление на мехури се случва в рамките на 24-48 часа след излагане на растение от семейството на отровния бръшлян. Тъй като растението съдържа силни алергенни химикали, повечето хора ще станат алергични за постоянно дори след еднократно излагане. Проявлението ще отшуми в рамките на три седмици, но ще се появи отново при следващия контакт на кожата с растението.

Третиране на обриви от растения

Многократното прилагане на хладни мокри компреси върху мехурите, последвано от изпаряване на водата, може да успокои кожата и да ускори заздравяването. В тежки случаи може да се наложи лечение със стероидни кремове или дори орални стероиди.

След като човек е алергичен, това е за постоянно. Важно е да се избягват растения от това семейство, само така тази много неприятна алергична реакция няма да се повтори. Много от алергичните към отровен бръшлян или отровен дъб (токсикодендрон) също са чувствителни към кожата на манго и маслото от кашу.

Обриви от обезкосмяване

Този тип обриви се проявяват при кожа, която наскоро е била обезкосмена посредством бръснач. Обикновено присъства в областта на брадата, когато косменият фуликул е плъстен. Когато косъмът е избръснат или изтръгнат под нивото на фоликуларната пора – посредством кола маска или епилатор, кожата има тенденция да се зачерви, защото косъмът се извива отстрани на фоликула и причинява възпалителна подутина. Небръснането отблизо е много важно за предотвратяване на това състояние на кожата.

Папиломи

Папиломите са малки, месести, фиброваскуларни, надупчени израстъци, които често се срещат по шията и подмишниците. Те обикновено са асимптоматични, освен ако не се раздразнят от силите на триене или кръвоснабдяването им не бъде нарушено. Те са много чести и не е необходимо да се премахват или унищожават, освен ако не се раздразнят.

Акне

Акнето обикновено е неинфекциозно проявление на папули и пустули (пълни с гной мехури) по лицето и от време на време върху гърдите и гърба. Акнето се появява при всички тийнейджъри, докато напредват през пубертета. Симптоми като комедони (черни точки) и възпалителни папули и пустули се появяват едновременно.

Въпреки слуховете за противното, акнето не се причинява от мръсна кожа. Контролира от хормони, които започват да циркулират по време на пубертета и се влияе от производството на излишен себум. Състоянието обикновено отзвучава около 20-30 годишна възраст, но може да доведе до образуване на белези, ако е тежко и не се лекува.

Гъбички по стъпалата

Едни от най-често срещаните кожни заболявания са гъбички по краката. И една от най-честите причини за тях е инфекция на мъртвия повърхностен слой на кожата, наречен рогов слой, от гъбична плесен (tinea pedis), наречена дерматофит.

Ако е възпалително, това състояние може да причини мехури, пълни с течност, които доста сърбят. Невъзпалителни „tinea pedis“ произвеждат люспеста, суха кожа. Често това е само леко дразнещо. „Tinea pedis“ може да прихванете, ако често ходите бос на обществени места - например обществени съблекални. Най-често се третират с локални противогъбични препарати и добра хигиена.

Бенки

Въпреки че терминът бенка може да обхваща множество различни видове кожни израстъци, най-често той се отнася до локализирано натрупване на клетки, произвеждащи пигменти, наречени меланоцити. Те обикновено са с еднакъв цвят и кръгла форма. В дерматологията бенките понякога са известни като доброкачествени новообразувания.

Меланоцитните невуси (бенки) варират в цвят от бежово до черно, те са с диаметър около ½ милиметър и често се намират на изложена на слънце кожа. Лошо пигментираните хора могат да имат средно 35 от тези израстъци, когато навършат 35 години. Това са доброкачествени лезии, но могат да бъдат объркани с различни пигментирани ракови заболявания на кожата. Пигментираните лезии, които сърбят, кървят или растат, могат да бъдат причина за безпокойство и консултацията със спецалист е задължителна.

Възрастови или чернодробни петна

Чернодробните петна (наричани още старчески петна) са често срещано състояние на кожата, което обикновено се появява на лицето и предмишниците на по-възрастните хора. Въпреки че тези плоски кафяви петна не причиняват симптоми, повечето хора се притесняват поради грозния им вид. Те могат да бъдат третирани по различни начини, но със сигурност не е задължително да предприемате нещо, ако не Ви дразнят.

Розов лишей

Този обрив обикновено започва при млад човек като единична изпъкнала подутина или петно ​​и след това се простира, за да покрие голяма част от торса с много люспести петна, които са с елипсовидна форма. Те са свързани със скромен сърбеж, който само понякога изисква лечение. Състоянието обикновено продължава общо около 6-8 седмици.

Мелазма

Мелазмата е друго често срещано състояние на кожата. Основните симптоми са кафяви петна по кожата. Тези петна обикновено се намират на лицето. Това състояние се среща най-често при жени в детеродна възраст и често е свързано с бременност или поглъщане на орални контрацептивни лекарства. Тази плоска кафеникава пигментация се появява на челото, бузите и в областта на мустаците, на горната устна. Често продължава след бременност. Слънчевата светлина ще ги направи по-тъмни, затова е задължително да изпозлвате слънцезащитен продукт.

Брадавици

Развитието на малки кератозни тумори на кожата се причинява на един от около 200 членове на човешката папиломавирусна група. Те често спонтанно изчезват, но особено упоритите брадавици може да изискват медицинска намеса. Разпространението на различни лечения отразява факта, че успешното разрешаване зависи най-вече от имунния отговор на всеки от нас.

Себорейни кератози

Това е най-честата доброкачествена подутина при хората с напредването на възрастта. Доброкачествено означава, че не означава рак на кожата. Лезиите могат да присъстват навсякъде по тялото и обикновено не предизвикват симптоми. Те се появяват като черни, кафяви или жълти неравности, които изглеждат като „залепени“ върху кожата. Те нямат медицинско значение освен факта, че понякога се бъркат с пигментиран рак на кожата.

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е най-често срещаният обрив при възрастни. Болестта при възрастни има тенденция да засяга скалпа, кожата зад ушите, челото, веждите, носогубните гънки на лицето, средата на гърдите и средата на гърба, като се изразява като сърбящ, червен лющещ се дерматит. Причината за това състояние е неясна, но реагира добре на локални стероиди и на локални противогъбични кремове. Лечебните шампоани, съдържащи катран, селен сулфид и цинков пиритион, често са ефективни. Това състояние обикновено се подобрява спонтанно, но в крайна сметка ще се повтори.

Има много козметични компании, които са се специализирали в създаването на продукти, които са основно за всички тези кожни проблеми. Великобританската марка Salcura е именно такава козметична компания. Всички продукти на марката са с изцяло натурални съставки и са безопасни за използване, гарантирано няма да получите алергична реакция, нещо, което никой човек с кожен проблем не желае.