Много хора, които са диагностицирани с екзема, забелязват, че състоянието на кожата има тенденция да се влошава по време на бременност, вероятно благодарение на променящите се хормони и други промени, които се случват в тялото, докато бебето расте. Освен това, ако сте имали екзема в миналото, бременността може да е време, когато екземата Ви ще се появи отново. Други изпитват екзема за първи път, докато са бременни. Сърбящите, възпалени кожни петна могат да се забавят (или да се появят за първи път) и след раждането на Вашето бебе.

Чудите се защо екземата често се появява с бременността и по време на следродилния етап и как да поддържате симптомите си под контрол? В тази статия ще откриете своеобразно ръководство за управление на Вашата екзема преди раждането и след това.

Какво представлява екземата?

Екземата, наричана още дерматит или атопичен дерматит (АД), е често срещано, незаразно състояние на кожата, характеризиращо се с груба, сърбяща, възпалена, прекалено суха кожа, която засяга милиони хора всяка година. Най-често екземата засяга деца, по-голямата част от които израстват състоянието до 10-годишна възраст. Според Американската академия по дерматология екземата засяга приблизително 25% от децата, 60% от които я развиват през първата година от живота.

Точните причини са неизвестни, но се смята, че състоянието е свързано със свръхактивен имунен отговор и е по-често при лица, които изпитват други имунни проблеми, астма, повишени нива на стрес, суха кожа и/или други фактори на околната среда. Някои хора имат симптоми на екзема през целия си живот, докато други изпитват състоянието спорадично или само по време на една фаза от живота си, като бременност, като може да е с различна степен на тежест.

За някои това е леко неудобство или раздразнение, докато за други причинява остър дискомфорт, особено интензивен сърбеж. А симптомите могат да доведат до други проблеми.

Прекомерното надраскване може да причини малки ранички на кожата, което може да направи засегнатите области склонни към инфекция. Този сърбеж може също да доведе до удебеляване и/или обезцветяване на засегнатата кожа (потъмняване или изсветляване), което е друга причина, поради която е важно симптомите да бъдат овладени.

Когато симптомите на екзема се предизвикват при контакт с нещо (като латекс, грим или метални бижута), към което човек е алергичен, това се нарича контактен дерматит. Този вид екзема може да бъде разрешен чрез премахване на алергена.

Каква е връзката между бременността и пристъпите на екзема?

Всъщност има различни кожни заболявания, които могат да се влошат или да се появят за първи път по време на бременност, включително акне, тъмни петна, стрии и промени в пигментацията. Или сърбящ обрив, който се появява само при бременни жени, най-често при първа бременност. Но от всички кожни заболявания, които могат да възникнат по време на бременност, екземата е най-честата.

Специалистите отбелязват, че екземата представлява от една трета до около половината от всички кожни заболявания, които жените изпитват по време на бременност. Един от най-изненадващите факти за разпространението на екзема по време на бременност е, че повечето от тези случаи са нови. Всъщност 60% до 80% от тези, които изпитват екзема по време на бременност, никога преди не са я имали. Огромните промени, които се случват в тялото на бременната жена и физическите и емоционални последици от отглеждането на бебе, по отношение на стреса и умората, се смята, че са допринасящи фактори за предизвикване на екзема по време на бременност и след раждането.

Смята се, че екземата има тенденция да се обостря по време на бременност поради включените имунни клетки. По време на бременността имунната система на жената се променя и така благоприятства специфични видове имунни клетки, които могат да предизвикат състоянието, което позволява на екземата да се развие. Лекарите също така предполагат, че може да има промяна на кожната бариера или промяна в нивата на кожни протеини, която се случва по време на бременност, и обикновенно отстъпва място на екземата.

Съществуват и значителни изследвания, които предполагат, че стресът може да играе роля в развитието на екзема. Бременността, а и следродилният период може да бъде изключително натоварващ психически момент. Има много нормални стресови фактори, които идват заедно с бременността и новото майчинство, като липса на сън и интензивните грижи за бебето.

Кога възниква екземата по време на бременност?

Най-често срещаното време за поява на екзема по време на бременност е в рамките на първите две тримесечия. Тъй като екземата се предизвиква от външни и вътрешни причинители, може да се появи по всяко време на бременността или непосредствено след раждането. Колко дълго ще продължи състоянието, също може да варира.

По-голямата част от жените, които имат екзема по време на бременност, никога преди не са имали екзема и я получават преди третия триместър. Рядко екземата може да се появи за първи път след раждането. Това обикновено се случва само в около 10% от случаите.

Третиране на екзема по време на бременност (и след това)

Екземата се управлява с няколко различни стратегии по време на бременност. Фокусът, разбира се, е да се уверим, че нито едно от леченията не е опасно за развиващия се плод или майката по време на бременността. Леченията са насочени към това да бъдат достатъчно силни, за да управляват състоянието, докато са достатъчно безопасни, за да предпазят плода от увреждане.

Следните методи обикновено се считат за безопасни за жените, които имат екзема по време на бременност:

  • Качествено хидратиране на кожата
  • Локални стероиди (които влизат в кожата)
  • Ултравиолетова светлина В (въпреки че бременните жени трябва да бъдат особено предпазливи при излагане на слънце, тъй като могат да изпитат свръх чувствителност на кожата)

Други терапии могат да се използват за всеки отделен случай, в зависимост от тежестта на екземата, преценката на специалиста и нивото на дискомфорт. Тези методи могат да включват орални стероиди или по-силни стероидни кремове за кожата, както и антибиотици, които могат да помогнат за изчистване на екзема в някои случаи. Бременните жени и кърмещите майки трябва да избягват приема на метотрексат или използването на UV терапия, тъй като тези две терапии представляват известна потенциална вреда за развиващия се плод.

За щастие, екземата по време на бременност не е опасна. Това не представлява никакъв риск за майката или бебето, въпреки че може да бъде много сърбящо, неудобно и неприятно изживяване. Има обаче многобройни безопасни терапии за облекчаване на симптомите.

Как да се справим с екземата след раждането?

Докато симптомите на екзема най-често се проявяват в началото до средата на бременността, състоянието често може да остане в следродилния период. Последователното лечение може да играе роля за това колко качествено ще се възстановите. За някои жени случайните обостряния на екзема могат да се превърнат в контрольор на ежедневието им.

Възможностите за лечение след раждането са подобни на тези, препоръчвани за бременни жени, особено за кърмещи майки. Има някои терапии, специално противопоказани за кърмачки поради потенциалното замърсяване на кърмата.

Обикновено жената, която изпитва леки или умерени симптоми на екзема по време на следродилния период, може да използва същите методи, които се препоръчват в началото на бременността. Например често се препоръчват хладки бани (не твърде топли и не твърде студени), последвани от хидратиращи кремове и локални стероиди. Много хора, които страдат от екзема, откриват, че свръхбдителната, последователна, обилна употреба на хидратанти може да помогне да контролирате симптомите, намалявайки тежестта им.

Ултравиолетовият B (UVB) също е безопасен за употреба по време на кърмене, но обикновено не е първият етап на лечение на екзема. Може също да помогне да се сведе до минимум къпането, тъй като процесът може да изсуши кожата Ви (винаги прилагайте хидратиращ крем или лосион веднага след къпане).

Къде се появява екземата?

Екземата може да се появи навсякъде по тялото, но най-често пламва по крайниците - особено ръцете, врата и лицето. Въпреки че е много рядко (това се случва при по-малко от 2% от кърмещите майки), екзема може да се развие върху ареолата или зърната. Според специалистите това може да се случи или като типичен случай на екзема (който изглежда се появява от нищото, може да е резултат от вътрешни и външни сили), или да бъде предизвикан от чувствителност към нещо, което кърмачето е яло, което идва в контакт със зърното на майката и ареолата по време на кърмене.

Как да се предпазите от ново проявяване на симптомите на екзема?

Въпреки че някои от предполагаемите причини за екзема не са под Ваш контрол, като компроментирана имунна система, има съмнения, че играят роля и много фактори на околната среда. Те включват типични причинители на алергии, като хранителни алергии, пърхот, химикали в продуктите за тяло или детергенти и пълнежи от пух в спалното бельо и дрехите - основно всичко, което може да доведе до реактивност на кожата или прекалена сухота.

Стресът (физически и емоционален), липсата на сън и сухият въздух също могат да допринесат за честотата на проявяване на екзема, както и тежестта и продължителността ѝ. Направете каквото можете, за да ограничите излагането на който и да е от тези фактори, които може да я провокират.

Наблюдавайте какво може да предизвика Вашата екзема. Имайте предвид, че това може да е нещо във Вашата среда, което не Ви е притеснявало досега, като стрес, липса на сън, пърхот от домашни любимци, вълна, одеяла, чувствителност към храна, лосиони, сух въздух или препарат за пране.

Ще има ли бебето ми екзема?

Много хора, които развиват екзема по време на бременност, се притесняват дали това означава, че бебето им е по-вероятно да развие екзема. Отговорът е, че може да е по-вероятно, но със сигурност не е гарантирано, че бебето Ви ще го има през целия си живот.

В много случаи екземата е наследствено състояние, особено ако придружава други заболявания, свързани с имунната система, като алергии, астма или други автоимунни заболявания.  Ако имате анамнеза за екзема, както и ако други членове на семейството също имат екзема, Вашето бебе може да има по-голяма вероятност да развие екзема. Често децата, които развиват екзема, израстват състоянието до зряла възраст.