Екземата е термин за група състояния, които правят кожата Ви възпалена и/или раздразнена. Най-често срещаният тип е атопичен дерматит или атопична екзема. „Атопик“ се отнася до склонността на човек да получи алергични състояния като астма и сенна хрема.

Екземата засяга около 10% до 20% от бебетата и около 3% от възрастните и децата. Повечето деца я израстват до 10-ия си рожден ден, но някои хора продължават да имат периодични прояви за цял живот.

Няма пълно възстановяване, но повечето хора могат да управляват симптомите си, като се пазят и избягват дразнители. Екземата не е заразна, така че не можете да я разпространите на друг човек.

Какви са симптомите на екзема?

Екземата изглежда различно при всички, както и проявите ѝ няма да се случват винаги в една и съща зона на тялото.

Без значение коя част от кожата Ви е засегната, екземата почти винаги е съпроводена от сърбеж, раздразнение и парене. Сърбежът понякога започва преди обрива.

Какви са симптомите при кърмачета?

При кърмачета сърбящият обрив може да доведе до сгъствяване/одебеляване на кожата, образуване на корички, главно по лицето и скалпа. Това може да се случи и на ръцете, краката, гърба и гърдите.

Какви са симптомите при деца?

Децата и тийнейджърите обикновено имат обрив по свивките на лактите, зад коленете, по шията или по китките или глезените. Обривът става люспест и сух.

Какви са симптомите при възрастни?

Обикновено обривът се случва по лицето, свивките на коленете, китките, ръцете или краката. Кожата Ви ще бъде много суха, твърда или люспеста. При хората със светла кожа тези участъци могат да започнат да се зачервят и след това да станат кафяви. Сред хората с по-тъмна кожа екземата може да направи засегнатата зона по-светла или по-тъмна. 

От съществено значение е да поддържате засегнатите участъци добре хидратирани, използвайки специален крем за екзема, само така ще избегнете усложнения.

Екземата се характеризира като усложнена, когато:

 • Забележите признаци на инфекция - като треска, зачервяване, топлина или мехури
 • Екземата внезапно се променя или се влошава
 • Това, което сте правили досега, за да контролирате екземата, вече не дава резултат

Какви са видовете екзема?

Екземата включва състояния като:

1. Атопичен дерматит

За това обикновено говорят хората, когато казват „екзема“.

2. Контактен дерматит

Почти всеки получава това в някакъв момент от живота си. Случва се, когато кожата Ви влезе в контакт с нещо, което причинява обрив.

3. Дисхидротична екзема

Това се случва, когато кожата Ви не се защити така, както трябва.

4. Числена екзема

Хората, които имат този тип, получават кръгли рани, често след нараняване на кожата като изгаряне или ухапване от насекоми.

5. Себореен дерматит

Случва се в области на тялото Ви с много мастни жлези. Когато е на скалпа Ви, се нарича пърхот.

6. Стазисен дерматит

Обикновенно се появява при хора, които имат слаб кръвен поток, често в долната част на краката.

Какви са причините за поява на екзема и какви са рисковите фактори?

Експертите не са сигурни какво точно причинява екзема. Най-разпространено е твърдението, че екзема се получава в отговор на Вашата имунна система на нещо дразнещо. Често се случва при хора, които имат фамилна анамнеза за други алергии или астма, затова можем да кажем, че има фамилна обремененост и се предава от поколение на поколение, но не е заразна от човек на човек.

Някои хора имат възпаления и поява на сърбящ обрив в отговор на неща като:

 • Груба материя на някоя дреха
 • Усещане за прекалено горещо или студено
 • Домакински продукти като сапун или перилен препарат
 • Животински пърхот
 • Дихателни инфекции или настинки
 • Стрес

Как се поставя диагноза за екзема?

На този етап никой тест не може да диагностицира различните видове екзема.  Засега преглед при медицински специалист ще може да даде точна диагноза, разбира се, след като Ви зададе и някои уточняващи въпроси, като например дали някой от родителите Ви страда от подобен кожен проблем.

Тъй като много хора с екзема също имат и алергии, медицинският специалист може да препоръча тестове за алергии, за да потърси дразнители. Децата с екзема винаги трябава да бъдат тествани и за алергии, преди да се приложи някакъв курс на третиране на засегнатите участъци по тялото.

Какво да предприемем, ако имаме екзема?

Целта на третирането на екзема е облекчаване и предотвратяване на сърбежа, който може да доведе до инфекция, ако човек не може да се контролира и раздразни засегнатите участъци.

Тъй като кожата Ви е суха и сърбяща, е изключително важно да се опитате да хидратирате мястото. Препоръчителна е употребата на лосиони и кремове за екзема, за да я поддържате влажна. Най-подходящо е да ги използвате, когато кожата Ви е влажна, например след къпане, за да подпомогнете задържането на влага. 

Продуктите без рецепта като хидрокортизонов крем и антихистамини също могат да помогнат. А студените компреси могат да успокоят сърбежа.

Други също популярни методи са мехлемите с кортикостериоиди за облекчаване на възпалението. Ако обаче зоната се възпали, ще трябва да започнете прием на антибиотици. Важно е да знаете, че употребата на кортикостероидни препарати не може да е продължителна. Затова е най-удачно да се насочите към крем за екзема с натурален произход. Търсете формула, богата на природни овлажняващи агенти, омега, витамини и минерали

Други опции включват лечение с катран (химикал, които намаляват сърбежа), фототерапия (с използване на ултравиолетова светлина) и циклоспорин.

Може да потърсите крем за екзема с вулканичнен зеолит, който предпазва кожните клетки от увреждане, премахва токсините по кожата и облекчава сърбежа и възпалението.

Специални диети, които изключват определени храни (елиминиращи диети), са ефективни при контролирането на екзема при някои деца. Не всички деца обаче реагират на диетична терапия. 

Антихистамините могат да помогнат за сърбежа, сънливостта, която причиняват, също може да бъде полезна през нощта за подтискане на безсънието, причинено от дразненето на кожата.

Кожата, която е раздразнена и увредена, е по-вероятно да бъде заразена от бактерии или дрожди. Един често срещан вид бактерия - стафилококус ауреус, произвежда жълти корички. 

Какви превантивни мерки може да предприемете?

За да си помогнете за облекчаване на симптомите и предотвратяване на бъдещи огнища на екзема, може да предприемете следните мерки:

 • Използвайте дрехи от чист памук или памучни смеси вместо вълна или синтетика.
 • Не използвайте сапун. Вместо това добавете масла за баня във водата.
 • Избягвайте ензимни детергенти и омекотители за тъкани при пране на дрехи, тъй като те могат да раздразнят кожата.
 • Избягвайте храни, за които е известно, че провокират алергични реакции, като фъстъци, яйца, морски дарове, мляко, соя и шоколад.
 • Трябва да се избягва и директната употреба на антисептици и разтворители.
 • Факторите на околната среда, като топлина, слънчева светлина и студ, могат да раздразнят екземата Ви. 
 • Използвайте овлажнител за въздуха вкъщи.
 • Овлажнявайте кожата. Само измиването с вода води до изсушаване, но добавянето на масло към вода ще овлажни ефективно сухата, склонна към екзема кожа
 • Използвайте специален крем за екзема, за да овлажнявате кожата си след баня.
 • Превръзки на засегнатите участъци могат да помогнат за спиране на драскането през нощта. Памучните ръкавици могат да бъдат особено полезни в същите случаи.
 • Ноктите на ръцете трябва да бъдат къси, за да се намалят щетите, които може да причини разчесването.

Поддържайте кожата си здрава, само така тя действа като бариера и защита на тялото от предизвикателства, свързани с околната среда. Всеки фактор, който нарушава способността на кожата да действа като ефективен щит, може да доведе до загуба на влага, причинявайки сухота и навлизане на алергени, дразнители и бактерии, което може да доведе до възпаление и инфекция.