Суха кожа е, когато кожата Ви изсъхне поради не добра хидратация. Обикновено състоянието не е сериозно, но може да е дразнещо и да изпитвате дискомфорт и сърбеж.  

Причините за сухота на кожата са много - от температурата навън и влажността на въздуха до редица други фактори, които ще разгледаме в тази статия, но първо нека уточним какви са видовете суха кожа.

Видове суха кожа

Въпреки че сухата кожа обикновено е временно състояние, има видове суха кожа, които могат да продължат целогодишно. Ако сухотата при Вас продължава твърде дълго, то можете да страдате от някое от следните кожни състояния.

  • Атлетическо стъпало: Ако чувствате краката си сухи, това всъщност може да е атлетично стъпало. Това състояние, което е резултат от гъбички, може да направи стъпалата на краката Ви сухи и люспести.
  • Контактен дерматит: Понякога неща, които докосват кожата Ви в ежедневието, могат да причиняват алергична реакция. Кожата Ви може да стане суха, сърбяща и зачервена. Може също да получите обрив. Причинители на тези симптоми могат да са продукти за грим, лекарства, препарати или метал в бижутата, като никел наприемер.
  • Екзема (атопичен дерматит): Ако имате сухи, зачервени и сърбящи части на кожата си, може да имате екзема. Сухотата може да предизвика напукване и болезненост. Екземата може да бъде наследствена, но може да бъде предизвикана и от алергени, стрес или други дразнители, като те само ще влошат състоянието Ви.
  • Себореен дерматит: Когато скалпът Ви е прекалено сух, можете да получите пърхот. При бебетата се нарича бебешка кал. Може да имате суха, лющеща се кожа на ръцете, краката, слабините, лицето, ушите или близо до корема си.

Какви са симптоми на суха кожа?

Сухата кожа може да бъде различна за всеки, тъй като симптомите ще зависят от неща като Вашето здраве, възрастта и причините за Вашата суха кожа. Ако страдате от суха кожа, то Вие ще имате един или няколко от следните сипмтоми:

  • Напукана кожа (пукнатините могат да бъдат дълбоки и да кървят)
  • Сърбеж
  • Лющене
  • Зачервяване
  • Кожа, която се усеща груба или е сива и пепелява
  • Кожа, която се усеща изпъната, особено след като сте били във вода (къпане, душ или плуване)

Какви могат да са причините за суха кожа и кои са рисковите фактори?

Обикновено сухата кожа се получава поради неща в околната среда, като времето, но тя може да бъде причинена и от:

  • Груби перилни препарати или сапуни: Сапуните, шампоаните и детергентите са създадени, за да се отървете от мазнините по кожата Ви. Но това означава и че те могат да я изсушат, като отстранят цялата влага.
  • Топлина: Всеки източник на топлина, от нагреватели на помещения и централно отопление до камини и печки на дърва, може да намали влажността в помещението и да направи кожата Ви суха.
  • Горещи душове или вани: Приемането на дълги, горещи душове или накисването в гореща вана може да доведе до изсушаване на кожата.
  • Кожни заболявания: Хората с определени състояния, като псориазис или екзема, също могат да получат суха кожа.
  • Плуване в басейни: Хлорът, химикал, който поддържа някои басейни чисти, може да изсуши кожата.
  • Времето: През зимата влажността и температурата обикновено падат. Това може да направи кожата Ви по-суха.

Въпреки че сухата кожа е често срещана и може да засегне всеки, има някои неща, поради които е по-вероятно да я получите. Вашите шансове се покачват в зависимост от:

  • Вашата възраст. Ако сте на 40 или повече, шансовете Ви са по-големи. Над 50% от възрастните хора имат суха кожа.
  • Мястото, на което живеете. Вашите шансове се увеличават, ако живеете в студен или сух климат без много влажност.
  • Вашата работа. Ако кожата Ви се мокри често по време на работа, е по-вероятно да изсъхне. Инструкторите по плуване и фризьорите често имат суха кожа.
  • Вашите гени. Някои хора получават здравословните състояния, които са причинили суха кожа на родителите им. Те включват екзема, диабет и бъбречни заболявания, заедно с нарушения на щитовидната жлеза и други хормони.

Как да третирате сухата кожа?

Що се отнася до битовите дразнители на кожата, списъкът на практика е безкраен. Включва почистващи продукти, лакове за под, освежители за въздух и препарат за пране, няма как да изброи всичко. Тези продукти премахват влагата и полезните масла от кожата, неща от които се нуждае, което води до сухота и дразнене. За някои хора сухата кожа може да прогресира до по-сериозни състояния като екзема или дерматит.

Тези неща могат да улеснят ежедневието и да подобрят здравето на кожата Ви:

  • Носете ръкавици за домакинска работа

За да се грижите добре за ръцете си, ще трябва да ги предпазите от почистващите препарати и препаратите за съдове, които са доказани дразнители на кожата. Използвайте нелатексни гумени ръкавици, когато дойде време за търкане или миене. Или още по-добре, създайте двойна защитна бариера: Носете чифт гумени ръкавици върху слой тънки, меки, памучни, преди да докоснете кофа или гъба.

  • Душ и хидратация след плуване

Използването на хлор, за да поддържат басейна чист, също може да изсуши кожата Ви. Най-доброто средство е веднага щом Вие или децата Ви излезете от басейна, да влезете под душа, за да се изплакнете с вода и мек сапун.

  • Опитайте кокосово масло в грижата си за кожата

Тъй като има незаменими мастни киселини (EFA), кокосовото масло може да помогне на кожата Ви да бъде добре хидратирана и защитена.

  • Направете си овесена каша

Овесът се използва за третиране на суха кожа от векове. Но едва наскоро изследователите са открили,че овесът облекчава сърбежа, причинен от  химикали, наречени авентрамиди, които се борят с възпалението и зачервяването.

За да се възползвате максимално от силата на овеса в борба със сърбежа, можете да си направите овесена баня. Смелете овесени ядки в блендер или кухненски робот и бавно ги поръсете във ваната, докато тече водата. След това ги оставете да се накиснат за поне 15 минути.

  • Изгонете праховите акари

Един обикновен домашен дразнител на кожата живее и диша в повечето стаи на дома Ви и това е праховият акар. За да предотвратите сърбежа и раздразнената кожа, причинена от акари, прахосмукайте пода и килимите, след което минете навсякъде с гореща вода, само така ще се отървете от дразнителя.

  • Преминете към хидратиращ дезинфектант за ръце

Не можете да влезете в магазин или в лекарски кабинет, без да видите дозатор за дезинфектант за ръце в последно време. Както и някои Ваши приятели са поставили на входа на домовете си бутилки с дезинфекцираща течност за бързо и лесно почистване на ръцете и любезно Ви подканят да ги използвате, преди да прекрачите прага. Предизвикателство са дните, в които живеем за хората, страдащи от суха и чувствителна кожа.

Дезинфектантите на алкохолна основа наистина могат да изсушат ръцете Ви. Потърсете хидратиращи версии, на които на етикета пише, че се препоръчват от дерматолог.