Понякога справянето с проблемите на кожата може да бъде предизвикателство, а справянето с комбинацията от кожни неразположения и депресия може да сломи и най-положително настроения човек.

Проблемите с кожата, както и депресията, могат да накарат хората да се чувстват тъжни, тревожни, раздразнителни и колебливи в общуването си с другите. Когато изпитвате кожни проблеми и депресия едновременно, негативните емоционални чувства, които могат да съпътстват и двете състояния, често работят заедно срещу Вас.

По време на депресивни епизоди могат да възникнат когнитивни изкривявания. Изкривеното мислене може да причини силен емоционален дискомфорт, а понякога дори да повлияе и физически и директно върху кожата.

Подобно на депресията, проблемите с кожата могат да подведат мозъка Ви да мисли, че имате по-големи проблеми, отколкото са всъщност. Случвало ли Ви се е да сте обсебени от кожата си и постепенно да сте решили, че тъй като кожата Ви никога няма да бъде перфектна, някак си винаги ще се проваляте в това да се справите с кожния проблем? Мислили ли сте някога, че някой не Ви е харесал заради несъвършенствата по кожата и сте решили, че никога няма да намерите истинска любов заради проблемите с нея? Проблемите с кожата могат да причинят дефектно мислене и когато дефектното мислене не е адресирано, това може да доведе до модели на мислене, които са неверни.

Трудната част е да разберете как да разпознаете този тип на мислене. Представете си, че се събуждате сутрин и си мислите, че не можете да напуснете дома си днес, защото кожата Ви изглежда ужасно и никой не иска да бъде около Вас.

Правилното в този случай е да промените мисленето си, като интерпретирате ситуацуята, и вместо Вие да сте в главната роля, да поставите Ваш много близък в нея. Бихте ли му позволили да се чувства зле и да не излиза от вкъщи само защото този месец има сериозно акне или само защото тази седмица псориазисът му се е обострил. Когато обърнем гледната точка, сме склонни да не сме толкова самокритични към себе си! А разсъждавайки положително, сме предприели първата крачка към нашето оздравяване.

Каква е връзката ум-кожа?

Причинява ли стресът Ви акне или екзема? Според експерти емоциите могат да окажат влияние върху кожата Ви.

Всеки път, когато тинейджър изпитва нервност, тя ‚избухва“ по цялото му лице. Често когато изпитвате съжаление към себе си, че имате екзема, Вие се изключвате от света по време на лошите етапи. Някои от Вас дори получават пристъпи под формата на яростно чесане или пък скубане на косата.

По тези и много други начини умът и кожата са тясно свързани. Както и да се нарича това, което имате - акне, екзема, копривна треска, розацея, псориазис, алопеция (загуба на коса), витилиго (депигментирани бели петна по кожата), трихотиломания (дърпане на коса), повечето нарушения на кожата се коренят в психиката ни.

Какво представлява „психодерматологията“?

Психодерматологията е поле, което се занимава с въздействията на емоцията на индивида, които са пряко свързани с кожата.

Умът и кожата са свързани на много различни нива. Много нервни окончания са свързани с кожата, която се увива около органите, така че емоциите ни играят пряка и неврологична роля, те могат да се изразяват през кожата, точно както стресът може да се изрази чрез стомашно-чревни симптоми, повишена тревожност или хипертония.

Вземете например акнето. Когато сте напрегнати, тялото Ви отделя хормони на стреса, включително кортизол, което може да увеличи производството на мастни клетки, което Ви прави предразположени към пъпки.

При някои автоимунни заболявания като алопеция (косопад) и витилиго учените доказват маркери, че стресово събитие може да предизвика автоимунната реакция.

Експерти обясняват психодерматологията като теорията на целевите органи и как определени хора имат различни целеви органи, които канализират стреса. Някои хора получават язви, други отключват мигрена, а трети получават обриви, тъй като кожата е техният целеви орган.

Какви методи да използвате, за да се почувствате по-добре?

  • Тренировките за релаксация могат да помогнат!

Едно проучване на университета в Маями показва, че настроението и нивата на активност на децата се подобряват, както и всички мерки за състоянието на кожата им, включително зачервяване и сърбеж, след терапия с масаж. Тревожността на родителите също намалявя.

  • Потенциално решение е обучение за обръщане на навици!

Например всеки път, когато ръката Ви стигне над врата, вземете молив и напишете изречение. Звучи сложно, но специалистите твърдят, че действа.

Когато децата развият кожни състояния, предизвикани от стрес, топката е в ръцете на възрастните да попитат какви стресови събития предизвикват кожната болест.

Може би те са дразнени или тормозени. Специалист или родител може да попита за училището и приятелите, да разбере дали детето е социално свързано или изключено от нормални социални дейности.

Проучвания показват, че поне 30% от всички пациенти на дерматологията имат някакъв основен психологически проблем, който често преминава без адресиране, поне при първоначално посещение, но ако се обърне внимание, това може да окаже много положително и мощно въздействие за подобряване състоянието на кожата.

Какво да правите - варира в зависимост от състоянието и причината

Ако състоянието е краткотрайно, например студент в университет получи акне по време на изпитите, няма какво да се направи, защото стресовете са епизодични. Но ако стресорите са по-хронични, като напр. труден брак или човек е безработен и не може да си намери работа, то ситуацията може да се обостри и кожния проблем да се задълбочи.

При хора с кожни състояния, които съобщават за сърбеж, разпространението на депресията е по-високо, отколкото при тези, които не изпитват този неприятен симптом.

Въпреки че специалистите признават, че психично нездравите хора потенциално могат да изпитват сърбеж до известна степен, те предполагат, че е много по-вероятно кожните заболявания да са причина за сърбежа, който след това води до последици върху психичното здраве.

Спекулативните причини за тази схващания са, че сърбежът корелира с възпалението на кожата, а възпалението на кожата предизвиква серотонинова мрежа в мозъка, което води до депресия и тревожност.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се проучи хипотезата, поне засега връзката между сърбежа и депресията изглежда по-твърдо установена от всякога.

Специалистите съветват да наблегнете на положителното мислене и емоции и независимо, кой е първоизточникът, да се настроите и да се научите сами да се контролирате.

Много от хората, които през живота си са изпитвали проблеми с кожата, независимо какво ги е предизвикало, споделят, че използването на изцяло натурални продукти с естествен произход видимо е дало резултат за дълго време. Това ги е накарало да се чувстват добре и отново да изградят самочувствието си.

Английската марка Salcura разработва високоефективни и натурални продукти за всеки, който страда от кожни състояния. На принципите на хомеостазата - способността на кожата да се самолекува благодарение на осигурените ѝ хранителни вещества и благодарение на голямото разнообразие от естествени съставки, марката е разработила серия от продукти, които са с доказан ефект при третирането на кожните състояния.

При създаването на продуктите си Салкура избягва всякаква синтетика, която се определя като неподходяща за чувствителната кожа. Освен това продуктите са дерматологично тествани, което ги прави подходящи за употреба върху силно чувствителна кожа.