Маслото от пореч е екстракт, направен от семената на растението пореч – бораго, с латинско наименование „Borago officinalis”.

Маслото от пореч е ценено заради високото си съдържание на гама линолова киселина (GLA). Смята се, че тази мастна киселина може да помогне за намаляване на възпалението, което е свързано с много заболявания.

В тази статия ще разгледаме потенциалните ползи от маслото от пореч, както и ще обърнем специално внимание на лечебните му свойства при различни кожни заболявания, особено псориазис.

Как и кога да използвате масло от пореч?

Маслото от пореч е с доказани ползи за здравето при състояния като:

 • възпаление
 • акне
 • болка в гърдите
 • сърдечно-съдови заболявания
 • екзема
 • менопауза
 • розацея
 • артрит, включително ревматоиден артрит
 • псориазис

Под каква форма може да се използва екстрактът от пореч?

Екстракт от пореч може да бъде намерено под формата на:

 • масло, направено от семената на растението
 • хранителни добавки под формата на капсули или гел-капсули, които да приемате през устата

Всички форми на масло от пореч съдържат GLA, която се счита за основната „активна“ съставка. GLA можете да намерите и в други масла, като масло от вечерна иглика и касис.

Изборът на правилната форма на масло от пореч зависи от това за какво ще го използвате. Етеричното масло и локалните продукти може да действат най-добре върху кожата и косата, но не са предназначени да се приемат през устата. Пероралните варианти могат да работят по-добре при някои видове възпаления, включително за здравето на кръвоносните съдовете.

Какви са ползи от масло от пореч?

Съдържа гама-линоленова киселина (GLA)

Както споменахме, маслото от пореч има високо съдържание на GLA или линоленова киселина. GLA е вид мастна киселина, която тялото Ви превръща в простагландин Е1 (PGE1), и се намира и в други семена и ядки, както и в някои растителни масла.

Това вещество действа като хормон в тялото Ви, като помага за намаляване на възпалението, свързано с кожни заболявания и сърдечно-съдови проблеми. Маслото от пореч спечели много внимание, тъй като се твърди, че има най-високо съдържание на GLA, в сравнение с други етерични масла.

Има противовъзпалително действие

Проучване от 2014 г., сравняващо масло от пореч, рибено масло и комбинацията от двете, установява, че приемането на 1,8 грама масло от пореч и/или 2,1 грама рибено масло на ден помага за намаляване на симптомите на ревматоиден артрит при 74 участници, наблюдавани в продължение на 18 месеца.

Проучването заключава, че тези масла могат да бъдат в състояние да заместят нестероидните противовъзпалителни лекарства за някои хора, което би избегнало някои странични ефекти от непрекъснатия им прием. Изследването също така отбелязва, че хората могат да намалят и количеството на модифициращите болестта антиревматични лекарства, които приемат.

Създава кожна бариера

Установено е, че масло от пореч използвано локално заедно с други GLA-съдържащи етерични масла, има антиоксидантно и противовъзпалително действие, което може да бъде от полза за хората с атопичен дерматит.

Как да използваме масло от пореч при проблеми с кожата по тялото?

Използвано локално, маслото от пореч трябва да се разрежда с масло носител, преди да се нанесе върху кожата. Можете да смесите до 12 капки от масло от бадем, жожоба или зехтин преди употреба. Нанасяйте маслото върху засегнатата област на тънък слой два пъти дневно.

Ако засегнатите области са по-големи, можете да направите компрес, като накиснете в масло от пореч долната дреха - например потника си - и така да го носите известно време, докато маслото попиее в кожата Ви. Ще почувствате най-малкото облекчение, а някои от Вас и известно утихване на зачервяването и дразненето.

Въз основа на клинични изследвания може да отнеме няколко седмици или месеци, докато маслото даде резултат, така че, бъдете търпеливи и прилагайте продукта упорито, за да постигнете желаните резултати.

Какви са ползите от маслото от пореч при псориазис?

Псориазисът е често срещано заболяване, което може да засегне кожата на тялото или скалпа.

При това състояние петна по кожата стават зачервени и раздразнени и често водят до лющене на горния слой кожа. Точната причина за състоянието е неизвестна, но се смята, че наследствеността е фактор в много случаи, като необичайната реакция на имунната система влошава състоянието. Под повърхността на кожата се образуват нови клетки и те редовно се издигат през повърхността.

Когато човек има псориазис, новите клетки се издигат твърде бързо на повърхността, причинявайки натрупване на мъртви клетки. При много хора имунната система погрешно вярва, че кожните клетки са чужди или вредни, причинявайки атака от бели кръвни клетки. Това води до възпаление и дразнене, което се проявява с тези петна.

Маслото от пореч е ефективно средство за третиране на псориазис и неговото използване е както външно, така и вътрешно.

Bioskin Дермасерумефективен крем при състояния като псориазис за външно третиране!

Маслото от пореч, което е екстракт от семена от растението пореч, е полезно при външно третиране на псориазис. Когато се втрива в кожата, където се появяват петна, маслото предлага успокояващо облекчение от зачервяване, сърбеж и дискомфорт. Тъй като съдържа мастни киселини, екстрактът помага да се запечата влагата, което причинява успокояващ отговор.

Маслото от пореч в Bioskin Дермасерум осигурява бариера срещу някои от задействащите фактори, които могат да доведат до влошаване на обострянията, като излагане на слънчева светлина и сух въздух. Това може да бъде особено ефективно, когато се комбинира с други съставки за лечение на псориазис в продукти като Bioskin Дермаспрей Интезив – спрей, който е подходящ за по-сериозните случаи, за да избегнете максимално дразненето на кожата с нанасянето.

Маслото също е полезно за омекотяване на мъртвите клетки, които са се натрупали, така че да могат внимателно да бъдат премахнати. Тъй като екстрактът от пореч омекотява наслоените клетки, ексфолирането ще премахне излишъка до известна степен. Чрез намаляване на размера на петната с наслоени клетки, наречени плаки, количеството дискомфорт и дразнене често се намалява. Редовното отстраняване на наслоените клетки може да предотврати силно раздразнение на плаките.

Вътрешни ползи от маслото от пореч

Масло от пореч може да помогне при псориазис и от вътрешността на тялото.

Както вече прочетохте, екстрактът е един от най-разпространените източници на гама-линоленова киселина (GLA).  В комбинацията от натрупване на излишни кожни клетки и дефицит на вещество в организма, което да намалява възпалението, хората с ниски нива на GLA са по-склонни към тежки случаи или по-чести огнища на кожното разстройство.

Тъй като маслото от пореч стимулира тялото да произвежда GLA при поглъщане, нивата на веществото се увеличават. Това подобрява способността на организма да намалява възпалението от атаката на имунната система на псориатичните петна.

В резултат на това зачервяването, сърбежът и дразненето, които се появяват при петна, могат да бъдат значително намалени. Когато екстрактът се прилага както вътрешно, така и ако се втрива върху засегнатите участъци от кожата, ползите се увеличават значително, тъй като състоянието се лекува както вътрешно, така и външно, осигурявайки значително облекчение на симптомите.