Намирането на бели люспи в косата е невероятно често срещан проблем, но много хора не осъзнават какво може да доведе до това състояние.

Какво причинява появата на пърхот?

Пърхотът е състояние, при което скалпът започва да сърби и да се лющи, оставяйки Ви с бели парченца в косата и възпален скалп. Лекият пърхот може да бъде причинен от много неща, включително суха кожа или реакции към продуктите за коса.

При по-тежки случаи пърхотът може да бъде причинен от себореен дерматит, хронично възпалително състояние на кожата, което може да бъде частично обусловено от дрождови гъбички и хормонални промени.

Себорейният дерматит представлява кожно заболяване, което се характеризира с хронично-рецивидиращ ход на протичане, като се редуват периоди на влошаване и на подобрение. Среща се изключително често сред хората и може да засегне всички възрастови групи.

Счита се, че почти всеки човек в един етап от живота си може да има преходни промени по кожата, наподобяващи себорейния дерматит. Има няколко основни фактора, които могат да провокират изявата на такъв тип дерматит или да влошат вече появил се. Това са генетична предразположеност, стрeсът и смяната на сезоните.

Нормално човешката кожа се обитава от дрождевата гъбичка Маласезия фурфур. При предразполагащи условия и при предразположени лица тя създава патогенни промени по кожата. Най-добрият начин да контролирате пърхота е като използвате специален шампоан за пърхот, който ще поддържа кожата на скалпа Ви добре хидратирана.

Други състояния, като контактен дерматит, екзема и псориазис на скалпа, също могат да доведат до лющене, подобно на пърхот.

Най-добрият начин да третирате пърхота си - независимо каква е причината - е първо да знаете с какво наистина се занимавате.

Кои са най-разпространениете митове за пърхота?

Мит №1: Пърхотът винаги идва от сух скалп.

Ако кожата Ви е суха или се сблъсквате с реакция на контактен дерматит, която води до суха кожа, това определено може да причини лющене, сърбеж и дори пилинг на кожата. Но наличието на мазен скалп също може да бъде основен фактор.

Това е така, защото дрождите от Малассезия - тези, които са свързани със себореен дерматит - се хранят с маслото (себум) на кожата и скалпа.

За да обработвате правилно пърхота си, важно е да знаете дали Вашият скалп има тенденция да е мазен или сух. Трябва да поддържате правилно ниво на хидратация и омазняване на Вашия скалп, за да избегнете раздразнения, използвайте шампоан за пърхот.

Мит №2: Използването на горещо масло ще Ви помогне да се отървете от пърхота.

Третирането с горещо масло е едно от решенията за пърхот в интернет. За да видите ефектите, трябва да нанесете топъл кокосов или зехтинов продукт директно върху скалпа. Но работи ли?

Може да помогне за овлажняване на скалпа Ви, ако е сух. Но ако Вашите люспи са причинени от мазен скалп, прилагането на масло просто ще направи люспите по-леки и по-мазни, а може да причини и дразнене. 

Мит №3: Трябва да премахнете люспите преди шампоана.

Използвайки гребен, за да отстраните люспите, е една много погрешна техника. Ако Вашите люспи са толкова прилепнали и тежки, че се нуждаят от премахване с гребен, има вероятност да имате различно и по-сериозно състояние на скалпа, като например псориазис.

Рязкото или неправилно отстраняване на люспите може да бъде болезнено и да причини кървене. А кървенето оставя скалпа Ви податлив на инфекция. Препоръчително е вместо да рискувате раздразнение просто да използвате правилния шампоан за пърхот, който ще омекоти люспите и ще се прогрижи за косата Ви.

Мит №4: Трябва да миете косата си по-рядко, ако имате пърхот.

Ако предположите, че пърхотът Ви се дължи на сух скалп, може да е изкушаващо да се лишите от миенето на косата Ви толкова често. Но независимо дали причината е сухота, или омазняване, всъщност трябва редовно да миете косата си, за да изплакнете люспите и натрупването на остатъци по скалпа с подходящия шампоан за пърхот.

Най-ефективният начин за третиране на пърхот е използването на шампоан. Трябва да шампонирате косата си ежедневно. Ако имате естествена коса, трябва да използвате шампоана против пърхот само веднъж седмично.

Мит №5: Не е необходимо да ексфолирате скалпа си.

Ексфолирането на скалпа Ви от време на време изглежда малко екстремно и за повечето от нас е така. Но ако имате пърхот - особено ако смятате, че прекомерното натрупване на продукти играе роля - тогава може да си помогнете и от време на време да прилагате ексфолиращи продукти. Бъдете вниматели за рецепти на ексфолианти за скалп, които могат да съдържат дразнещи съставки.

Мит № 6: Не можете да използвате стилизиращи продукти, ако имате пърхот.

Ако се сблъсквате с отблясъците от пърхот, може би си мислите, че трябва да се избягват стилизиращи продукти за коса. И като цяло е добра идея да проучите продуктите, които използвате, за да сте сигурни, че не дразнят. Ако можете, също е разумно да намалите количеството стилизиращи продукти, които използвате, за да сведете до минимум вероятността от лоша реакция или да изострите тази, с която в момента се занимавате.

Но това не означава, че никога не можете да използвате никакви стилизиращи продукти! Докато редовно миете косата си - в идеалния случай, ежедневно - за да предотвратите натрупването, можете да продължите да оформяте косата си с продуктите, които Ви харесват.

Мит №7: Пърхотът не влияе върху растежа на косата.

Няма много изследвания в тази област. Но това, което имаме, предполага, че макар пърхотът да не причинява загуба на коса директно, той е свързан с косопада. Връзката не е напълно разбрана, но някои експерти смятат, че пърхотът може да попречи на нормалния цикъл на отделяне на косата. И има смисъл, постоянният сърбеж на скалпа Ви може да наруши и без това чупливата Ви коса и да доведе до загубата ѝ. 

Мит № 8: Пърхотът е по-обострен през лятото.

В интерес на истината, няма истинска сезонност на пърхота. Някои хора го получават повече през зимата, когато въздухът е по-малко влажен, причинявайки потен, но сух скалп. А повечето хора се лишават от употребата на шампоан поради студените температури, което също може да влоши натрупването на люспи по скалпа им. Други хора откриват, че горещото влажно време през лятото влошава пърхота им, защото скалповете им са по-мазни от потта. И да, някои хора си имат работа с пърхот през цялата година.

Мит №9: Всички люспи са признак на пърхот.

Както споменахме, има много състояния, които могат да причинят лющене, подобно на пърхот. Ако забележите люспи по скалпа или по косата, това може да се дължи на една от следните причини:

  • Себорейният дерматит е състояние, което може да причини пърхот и лющене на скалпа. Често се появява като червен, подут, мазен обрив, който може да има бели или жълти люспи или коричка. 
  • Контактният дерматит е реакция на нещо, което дразни кожата Ви, или нещо, към което сте алергични. И в двата случая обикновено причинява червен обрив, който може да доведе до сърбеж, изгаряне и набъбване. Ако имате контактен дерматит на скалпа си, това може да се дължи на реакция на шампоан, балсам или стилизиращ продукт. Затова е важно да използвате специален шампоан за пърхот, който да не дразни главата Ви.
  • Псориазисът на скалпа е друг проблем, подобен на пърхот, но изглежда малко по-различно. Псориазисът е автоимунно състояние, което води до гъсти, люспести, сребристи петна по кожата, които също могат да сърбят и да се лющят. Когато е на скалпа Ви, това може да причини сухота, сърбеж, кървене, парене и болезненост.
  • Екземата е общ термин, който описва няколко различни състояния. Най-честата форма на екзема, атопичен дерматит, причинява суха, зачервена, сърбяща на петна кожа, която може да се лющи. Атопичният дерматит се наблюдава най-често на места като ръцете, глезените, стъпалата, коленете и лактите. Но определено може да повлияе и на скалпа.

По същество това, което изглежда като пърхот, може да бъде много различни неща. Ако не сте сигурни какъв е Вашият случай, важно е да се диагностицирате правилно от медицински специалист.

Какъв е най-добрият начин за третиране на пърхот?

В зависимост от това какво причинява пърхота на скалпа Ви, обработката може да е проста или по-сложна.

Ако имате пърхот или лек себореен дерматит, трябва да започнете с шампоан против пърхот. Такива щампоани съдържат противогъбични съставки като кетоконазол, селен сулфид или пиритион цинк, които могат да помогнат за управлението на дрождите, които провокират пърхота.

Ако Вашите люспи са причинени от сух скалп, ще искате да направите успокояване и овлажняване на скалпа си Ваш основен приоритет. Това може да означава преминаване към нежен шампоан без аромати и сулфати и евентуално използване на дълбоко овлажняващ балсам или маска за коса.

Ако Вашите люспи са причинени от реакция на контактен дерматит, не забравяйте да използвате нежни шампоани и балсами, които ще поддържат скалпата Ви овлажнен.

Ако пърхотът Ви е по-тежък, интензивно сърбящ или причинява подуване или кървене, когато се почешете по главата, това са признаци, че това може да се дължи на по-сериозно състояние като екзема, псориазис или тежък случай на себореен дерматит. Препоръчваме използването на шампоан, богат на омега 3, 5, 7 и 9. Съдържанието на морски зърнастец ще направи този продукт препоръчителен за псориазис, пърхот, екзема, дерматит и други проблеми по кожата на скалпа. Често сухият скалп е показател за недостиг на омега-3 и витамини. Морският зърнастец е блестяща съставка, която не само съдържа много Омега, но също така съдържа повече витамин С, отколкото се съдържа в портокала!

В крайна сметка не забравяйте, че пърхотът е много често срещан проблем с много възможни причини. След като свършите детективската работа, за да откриете какво причинява пърхота Ви, ще можете да управлявате по-ефективно тези люспи.