Псориазисът на скалпа е често срещано медицинско състояние, което води до натрупване на допълнителни клетки по повърхността на кожата на главата. Това може да доведе до подути, червеникаво-сребристи петна по скалпа, лицето и шията. Тези кожни петна често са сухи, сърбящи и болезнени.

Псориазисът на скалпа представлява автоимунно заболяване, което е много разпространено. Един от начините да помогнете за подобряване на външния вид при псориазис на скалпа е използването на локални медикаменти. Такива са специализираните шампоани за псориазис на скалпа, които са сравнително лесни за употреба, те също са и добър вариант за минимизиране на симптомите.

Как правилно да изберете шампоан за псориазис?

Псориазисът е дългосрочно възпалително състояние, което засяга кожата на главата и други части на тялото. Както споменахме, експертите смятат, че псориазисът се получава, когато проблем с имунната система води до бързото производство на кожни клетки. Докато клетките се натрупват на повърхността, те създават плътни, подобни на кръгове петна по скалпа, врата и ушите.

Автори на проучване от 2016 г. отбелязват, че псориазисът ще засегне скалпа при до 80% от хората с локалирзирано такова заболяване. Локални лечения, като шампоани, могат да помогнат. Тази статия разглежда видовете шампоани, които могат да облекчат състоянието псориазис, и разликите между тях.

Повечето шампоани за псориазис на скалпа са безопасни за ежедневна употреба. Но ежедневната употреба може да раздразни кожата Ви и да я направи по-чувствителна към слънчевата светлина, увеличавайки риска от слънчево изгаряне. Ако установите, че скалпът Ви се дразни, намалете употребата на тези шампоани до два дни в седмицата.

Някои хора са забелязали, че шампоанът от каменовъглен катран оставя косата и скалпа с неприятна миризма. Ако миризмата не Ви харесва, използвайте обикновения шампоан след нанасянето на този с катран, а след това използвайте и балсам.

Шампоаните за псориазис са предназначени за лечение на скалпа, а не за почистване на косата. Човек обикновено ще трябва да използва обикновен шампоан, за да измие косата си, след като използва шампоан за псориазис.

Шампоаните за псориазис могат да действат по различни начини за намаляване на честотата и облекчаване на симптомите на състоянието. Как работят, зависи от това какви съставки съдържат. Шампоаните за псориазис обикновено намаляват възпалението и лющенето на скалпа.

Какво често включва шампоан за псориазис?

Различните видове шампоан имат различни съставки и ефектите им ще варират. Примери за съставки, често присъстващи в шампоани за псориазис на скалпа, включват:

1. Салицилова киселина 

Салициловата киселина е медицински продукт, който човек може да приложи директно върху засегнатата кожа. Тя помага за лечение на псориазис на скалпа, като намалява честотата на лющене на скалпа. Плаките ще омекнат, а люспите се отстраняват по-лесно.

Въпреки това някои хора, които използват салицилова киселина в псориазис шампоани, установяват, че тя дразни кожата им. Високите концентрации на салицилова киселина могат да доведат до дразнене и временен косопад.

2. Каменовъглен катран

Шампоанът от каменовъглен катран се предлага в препарати без рецепта, които идват от въглища и дърва. Може да е полезен, ако псориазисът на скалпа води до сърбеж.

Въглищният катран съдържа съединение, което помага за намаляване на прекомерното развитие на кожните клетки. Също така може да помогне за облекчаване на сърбежа и болезнеността, които са симптоми на псориазис.

3. Клобетазол пропионат

Ако псориазисът на скалпа не реагира на други шампоани, лекар може да предпише шампоан, съдържащ клобетазол пропионат.

Човек може да използва шампоан, съдържащ това лекарство, всеки ден в продължение на до 4 седмици. След като симптомите се подобрят, може да го използват веднъж или два пъти седмично, за да поддържат състоянието на скалпа.

Как правилно да използвате шапмоан за псориазис?

След като нанесете шампоана върху скалпа, най-добре е да го оставите за 5-10 минути и след това да го измиете и да го нанесете отново. Хората с чувствителен скалп могат да прилагат шампоани за псориазис само около два пъти седмично.

Въпреки че повечето хора с псориазис на скалпа знаят, че не трябва да надраскват скалпа си, когато има сърбеж, може да е трудно да не го направите. Въпреки това надраскването на сърбящия скалп може да влоши симптомите и да накара зоните на псориазис да растат или да се инфектират.

Бъдете сигурни, че когато използвате шампоана, не драскате или не настъргвате скалпа си, докато нанасяте или изплаквате.

Когато за известно време имате сърбящ, зачервен и възпален от псориазис скалп, Вие все по-често отказвате да слагате допълнителни, ненужни дразнители върху хиперчувствителния си скалп. Сигурно медикаментозните шампоани действат бързо, но в дългосрочен план - натуралният шампоан за псориазис е по-добър за Вашия скалп и коса.

Защо да изберете шампоан за псориазис с изцяло натурален състав?

И така, след като разгледахме някои от често срещаните съставки в шампоаните за псориазис, ще Ви помогнем да разберте кой натурален шампоан за псориазис е най-добър и защо да се насочите именно към такъв.

Препоръчваме Ви да търсите натурален шампоан, който не съдържа сулфати, без парабени и ако имате непоносимост към глутен, да е без глутен също.

Предлагаме Ви да изберате продукти, които не съдържат сулфати, фталати и парабени. Тези съставки ще изсушат кожата, което причинява допълнително дразнене на скалпа. Вместо това потърсете съставки като арганово масло, масло от чаено дърво, розмарин, тамян, авокадово масло, рициново масло, слънчоглед, морски зърнастец, лимонена трева и масло от пореч. Всички тези съставки могат да намалят възпалението и да премахнат примесите, за да се балансира състоянието на скалпа.

Въпреки че псориазисът на скалпа не е лечим, има доста естествени варианти, които можете да предприемете, за да си помогнете и да се справите с възпалението у дома. Например, опитайте да коригирате диетата си и да изберете здравословни продукти в грижата за косата си. 

Опитайте масло от чаено дърво. Докато изцяло натуралното, антибактериалното, противогъбичното масло от чаено дърво не облекчава самия псориазис, това може да помогне за предпазване на скалпа от инфекция, която е резултат от чести надрасквания.

Всички тези натурални съставки доказано лекуват увредената кожа и успокояват засегнатите области. Те са безопасни и нежни за ежедневна употреба, тъй като формулите им са с балансирани съставки и може да се използват и за чувствителна кожа. Такива шампоани не съдържат сулфати, парабени, силикони, парфюм или други вредни химикали, които вредят на организма в дългосрочен план. Друго предимство на тези шампоани е, че те връщат естественото омазняване на сухия скалп и хидратират косата, така подобряват растежа и текстурата на косата. Цената на тези шампоани за псориазис е разумна в сравнение с количеството и богатите им формули.