Ако мислите, че акнето засяга само тийнейджъри и че ще го преодолеете, когато достигнете зряла възраст, можем да Ви уверим, че това абсолютно не е така. За толкова много хора акнето продължава и до зряла възраст и може да се влоши много повече през летните месеци.

Обичаме слънцето, морето и топлината, но ефектът им върху склонна към акне кожа по това време може да бъде неприятен. Ето защо юни е месецът за борба с акнето!

През лятото кожата ни изисква повече грижи, тъй като горещините и слънцето могат да изострят акнето.Акнето може да се влоши много през лятото ако не се предприемат правилните стъпки за предотвратяване и управление. Наричаме това „сезонно акне“ и то се случва, когато в задушните летни месеци лепкавите пори в кожата, склонна към акне, стават още по-лепкави. Това води до натрупване на мъртви кожни клетки и себум под кожата, което води до възпалени пори - акне. Това са лъскави, червени неравности по кожата и бихме могли и без тях, така че ето някои от най-добрите ни съвети за справяне с акнето това лято.

  • Балансирайте кожата си, без да я изсушавате. Когато се появи обостряне, кожата ни може да се почувства по-мазна, но не се изкушавайте да използвате твърде много продукти, тъй като това ще изсуши кожата Ви и ще доведе до отделяне на повече мъртви клетки от нея, което води до повече акне! Мазната кожа не е същото като дехидратираната, но опитайте Antiac Daily Измиващ гел против Акне 150 мл от Salcura, за да хидратирате кожата и да я поддържате свежа. Освен това не забравяйте да пиете много вода, за да хидратирате кожата си отвътре, както и отвън!
  • Използвайте подходящия слънцезащитен крем. Слънцезащитният крем през летните месеци е абсолютно задължителен, затова се уверете, че използвате такъв, който е съвместим с кожата, склонна към акне. Некомедогенният продукт е абсолютно задължителен, тъй като няма да запуши порите Ви и да остави кожата Ви лепкава или мазна.
  • Просто дишайте. Даването на време на кожата за проветряване през лятото е толкова важно. Винаги е изкушаващо да прикриете акнето, където е възможно, но опитът да покриете твърде много всъщност може да доведе до повече акне, отколкото сте имали преди. Доверете се на по-естествен вид и развихрете естествената красота на лицето си, като в същото време давате време на кожата си да се възстанови. 

Отново търсете некомедогенни продукти, в идеалния случай на минерална основа, и избягвайте основи, които съдържат SD денатуриран алкохол. Този вид алкохол уврежда защитната повърхност на кожата Ви, влошава мазната кожа и обостря акнето. Избягвайте го на всяка цена!

Един от любимите ни продукти за грим е Rosalique 3 в 1 Чудотворна Формула против зачервяване от Rosalique. Тази зелена формула е не само ефективна за прикриване на зачервяванията, но също така съдържа полезни съставки, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и да Ви придадат прекрасен, летен блясък. Освен това съдържа SPF50, така че премахва нуждата от допълнителна слънцезащита.

  • Отнасяйте се правилно към тялото си. Акнето не е само проблем с лицето. Също така може да засегне гърба, ръцете, краката и гърдите, така че не забравяйте да носите меки, дишащи тъкани. Преоблечете се, ако чувствате, че се изпотявате. Освен това, ако сте на плажа, уверете се, че не стоите с мокри дрехи, когато излезете от водата. Малките промени могат да направят голяма разлика!
  • През лятото диетата отстъпва. Всички го знаем. Ние правим всичко възможно между Коледа и летните месеци, но когато излезе слънцето, всички залози са изключени. Съществуват много изкушения като сладолед, газирани напитки и алкохол, сладки маринати на барбекюто. Много вкусни, но тези захарни или високогликемични храни могат да причинят скокове на инсулин, което ще предизвика повишаване на производството на себум.

За съжаление, това допринася значително за обострянето на акнето през летните месеци. Трудно е (толкова, толкова трудно, знаем), но ако можете да го понесете, избягвайте тези вкусни захарни продукти през лятото. Вашата талия ще Ви благодари, както и кожата Ви!

Не забравяйте да разгледате нашата серия Antiac - специално проектирана за тези с мазна кожа и склонна към акне кожа. Съдържащ клинично доказани съставки и ефективни натурални екстракти и масла, гамата Antiac поддържа кожата Ви, за да намери свой собствен здравословен баланс.