Розацея, акне, херпес зостер или обриви, предизвикани от Covid-19: всички заболявания на кожата при възрастните на едно място.

Кои са най-често срещаните проблеми по кожата?

Кожата Ви сърби, подува се или се обривате? Бенки, псориазис, копривна треска, екзема и наскоро свързани с Covid-19 коронавирусни обриви са само някои от над 3000 кожни заболявания, известни на дерматологията. Промените в цвета или текстурата могат да бъдат резултат от възпаление, инфекция или алергични реакции навсякъде по тялото. Някои кожни заболявания могат да бъдат незначителни, временни и лесно лечими, докато други могат да бъдат много сериозни и дори животозастрашаващи. Прочетете, за да видите признаците и симптомите на най-често срещаните кожни заболявания и научете как да ги идентифицирате.

Ковидни обриви на Covid-19 (коронавирус)

Започваме с популярните в последните месеци кожни обриви, свързани с инфекция от COVID-19. Подобно на други вирусни заболявания като ХИВ и бактериални заболявания като сифилис, обривите от COVID-19 могат да приемат много различни форми.

Едно проучване от Испания идентифицира пет модела на обрив COVID-19. Най-често срещаният тип е „макропапулозен обрив“. Тези обриви се характеризират както с малки плоски обезцветявания ("макули"), така и с малки повишени лезии ("папула"). Тези обриви са свързани с по-тежка инфекция с COVID-19, тъй като 2% от тези, които са ги получили в проучването в Испания, са починали от болестта.

Друг тип обриви, свързани с COVID-19, включват удебелени лезии, развиващи се по петите на краката, лезии, които наподобяват варицела, и обриви, които приличат на тези, наблюдавани при треска от денга.

Някои дерматолози съобщават за случаи на така наречения "COVID пръст на краката" както при възрастни, така и при деца. Тези лезии могат да бъдат червеникави, повишени лезии, които се изравняват след около седмица.

Някои от пациентите установяват, че обривите от COVID на пръстите на краката ги сърбят, а други не. Някои казват, че е болезнено, а други не. Необходими са повече изследвания, тъй като някои от обривите, съобщени при пациенти с COVID-19, приличат на лекарствени реакции. От съображения за безопасност изследователите не са успели да определят дали лекарствените взаимодействия са отговорни в тези случаи или самият нов коронавирус причинява тези обриви.

Херпес зостер

Херпес зостер е кожно заболяване, причинено от връщането на инфекция с варицела от латентно заразени нервни клетки в гръбначния мозък или мозъка. Започва като болезнено усещане, което често се бърка с мускулно-скелетно нараняване или дори инфаркт. Скоро е последван, в рамките на един или два дни, от червени мехурчета с едностранен обрив, разпределен по кожата, доставяни от сензорен нерв - дерматома. Зостер има тенденция да се среща най-често при възрастни хора и може да бъде предотвратен до голяма степен или да стане по-малко тежък с ваксинация. Лечението с антивирусни лекарства в рамките на 48 часа от началото на изригването може да ограничи развитието на постоянна, силна болка (невралгия) на мястото на обрива.

Копривна треска (уртикария)

Копривната треска, известна още като уртикария, е едно от най-често срещаните алергични кожни заболявания. Най-често се появява поради антитела в кръвта, които разпознават чужди вещества. Това изригване се появява внезапно навсякъде по тялото като повишени бланширани подутини, заобиколени от силно сърбящ червен обрив. Може да има много лезии, но всяка една съществува само от 8 до 12 часа. С изчистването на по-старите може да се развият нови. През повечето време уртикарията отшумява спонтанно в рамките на осем седмици и се лекува с перорални антихистамини за облекчаване на симптомите.

Псориазис

Псориазисът е хронично възпалително генетично състояние, при което пациентите развиват люспести червени подутини, които се сливат в плаки. Симптомите на псориазис обикновено се появяват, но не се ограничават до скалпа, лактите и коленете.

Псориазисът не се лекува - обострянията идват и си отиват сами. Съществуват разнообразни лечения в зависимост от тежестта и степента на засягане, които варират от локални кремове и излагане на ултравиолетова светлина до перорални продукти и инжекционни лекарства. Пациентите с псориазис по-често развиват сърдечно-съдови заболявания и диабет, което може да се дължи на възпаление в организма и слаб имунитет.

Екзема (дерматит)

Екземата (понякога наричана "дерматит") е генетично състояние, свързано със сърбяща, суха кожа. Обикновено се развива в ранна детска възраст със симптоми на хронично сърбящи, сълзящи рани. Екземата има тенденция да се развива на гънките на ръцете срещу лакътя и на гънките на краката срещу коляното.

Много хора с екзема също имат инхалантни алергии като астма и сенна хрема. Екземата се подобрява с възрастта. Третирането включва прилагане на овлажнители върху мокра кожа и използване на локални стероиди.

Видове екзема

Има много видове екземи и много видове включват думата "дерматит" (в дерматологията дерматитът е друга дума за екзема). Например видовете екзема включват стазисен дерматит и дисхидротична екзема. Дерматологът може да Ви помогне да разберете какъв тип имате. Два от най-често срещаните видове са:

  • Атопичен дерматит
  • Контактен дерматит

Розацея

Розацеята е хронично възпалително състояние на лицето, което се характеризира със зачервяване, разширени кръвоносни съдове, папули, пустули и понякога от свръхрастеж на носната съединителна тъкан (ринофима). Наподобява повърхностно акне при тийнейджъри, но се среща и при възрастни.

Постоянното зачервяване на лицето е ранен признак на неконтролираната чувствителност на кожата към някои естествено произведени възпалителни химикали. Третирането на розацея включва локални и перорални лекарства, но съвременната медицина обръща специално внимание на натуралната козметика за такъв тип кожни проблеми и все повече специалисти насочват хората към използването на продукти с естествен произход.

В първата част на статията ни за често срещаните кожни проблеми Ви запознахме с по-сериозните състояния на кожата, които могат да Ви сполетят. Важното, когато имате кожен проблем, е да не се отказвате и да не се обезсърчавате. Често хората се депресират поради продължителното лечение. Избирайте продукти с натурални съставки, за да можете да избегнете алергични реакции. В „Често срещани кожни проблеми – Част 2” ще Ви запознаем с още няколко кожни проблема, които се проявяват сравнително често. Това са състояния като акне, обриви от растения, бенките по кожата, гъбичките, обриви от неправилно обезкосмяване, папиломи, розов лишей, себореен дерматит, брадавици, обрив от висока температура и други.

Бъдете постоянни в лечението на кожния проблем. Тези състояния са изключително упорити и често след отшумяване се получават рецидиви, което може да Ви подейства разочароващо.