От червения си вид, подобен на обрив, до безмилостния сърбеж и безсънните нощи, животът с екзема може да бъде направо предизвикателен за нашето емоционално благополучие. Тревожността и стресът са често срещани причини, които карат екземата да се разпали, което впоследствие създава повече тревожност и стрес, което след това води до повече обостряния на екзема. И така, как да прекъснем този порочен кръг?

Първо, важно е да разберете научната връзка между екземата и стреса. Когато изпитваме стресова ситуация, тялото преминава в режим „борба или бягство“ и реагира чрез увеличаване на производството на стресови хормони като адреналин и кортизол. Но когато тялото произвежда твърде много кортизол, то може да потисне имунната система и да предизвика възпалителна реакция на кожата. Хората, живеещи с кожни заболявания като екзема, са особено податливи на този възпалителен отговор.

Въпреки че избягването на стрес няма да премахне изцяло екземата, това ще помогне за облекчаване на някои от често срещаните симптоми на това заболяване. Ето няколко стратегии за намаляване на стреса, намаляване на тревожността и научаване как да живеете добре с екзема:

1. Погрижете се за психичното си здраве

Неотдавнашно проучване на Националната асоциация по екзема разкри, че над 30% от хората с атопичен дерматит са диагностицирани с депресия и/или тревожност. Едно от обясненията защо хората с възпалителни кожни заболявания като екзема са по-податливи на проблеми с психичното здраве, като тревожност или депресия, е заради начина, по който телата им комуникират с мозъка си по време на възпалителен отговор. Все още обаче не се знае много за връзката между екземата и проблемите с психичното здраве.

Според Националния институт по психично здраве, ако човек е имал някои от тези симптоми в продължение на две седмици или повече, той може да има депресия и трябва да се консултира със специалист:

  • Чувство на тъга, празнота и/или тревожност
  • Чувство за безнадеждност
  • Загубен интерес към хобита или други дейности
  • Намалена енергия, усещане за умора по-често
  • Затруднено концентриране
  • Неспокойствие, неспособност да седи неподвижно
  • Проблеми със съня
  • Промяна на теглото
  • Мисли за смърт или самоубийство

Добре е да знаете, че атопичният дерматит и депресията могат да бъдат свързани. Говорете с лекар или специалист по психично здраве, ако изпитвате симптоми на депресия.

2. Опитайте се да релаксирате за управление на стресa при екзема

Що се отнася до релаксация и време за себе си, това, което работи за един човек, може да не работи за друг. За щастие, има много възможности, които да опитате, преди да се откажете. Практикувайте дълбоко дишане, докато слушате успокояваща музика или звуци от природата. Изтеглете приложение за медитация с ръководство как да го използвате. Запишете се в клас по йога или тай чи. Всеки ден отделяйте определено време за четене на книга или гушкане с домашния си любимец. Направете си ежедневен навик да се разхождате сред природата. Разсейвайте ума си от негативното мислене с творчески дейности, извършвани с ръцете Ви, като писане, рисуване, плетене, печене или игра на видео игри или шах.

3. Сънят е от съществено значение, когато имате екзема

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, нали? Хората, живеещи с екзема, знаят колко трудно е да се спи, когато кожата Ви е сърбяща и изпитвате дискомфорт. Ако екземата Ви държи будни през нощта, говорете с Вашия лекар за това как да се справите по-добре със симптомите си. Приемането на антихистамин преди лягане може да Ви помогне да станете сънливи. Наслаждаването на топли, релаксиращи вани или душове, както и използването на подходящи хидратиращи продукти преди лягане, може да предизвика отпускане и сънливост и да предотврати сърбежа. Също така помага да превърнете спалнята си в светилище за сън, като поддържате стаята тъмна, хладна и чиста и ограничавате използването на електроника час-два преди лягане. Изгответе свой собствен ритуал преди лягане, също както при малките бебета, това ще Ви помогне да се чувствате комфортно и ще допринесе за по-бързото заспиване.

4. Намерете група за взаимопощ с хора, които имат екзема

Въпреки че екземата е често срещано заболяване, много хора казват, че са твърде смутени или се срамуват да говорят за това. Често те съобщават, че покриват кожата си и по този начин преминават през ежедневието си, без да знаят дали човекът, стоящ на опашката до тях, също страда от идентичен кожен проблем.

В човешката ни природа е да искаме да говорим с други, които имат същия проблем и знаят през какво преминаваме. Не се страхувайте да споделяте и не ограничавайте социалните си контакти само защото в конктретния момент Вашият козметичен проблем се е обострил. Някои психолози съветват да се използва конкретна тактика за справяне със смущението и срама, за да се избегне социалната изолация. А именно да се запитате ако Ваш много близък приятел е поставен в ситуацията, в която Вие се намирате, какво бихте го посъветвали. Разбира се, всеки от нас би искал близките ни и приятелите ни да не чувстват дискомфорт от екземата си и затова бихме съветвали да са сред хора. Използвайки този подход, много хора успяват да останат активни дори и в периодите на обостряне на състоянието.

5. Физически упражнения и екзема

Упражненията са един от най-ефективните начини за борба със стреса, тревожността, депресията и други негативни емоции. Независимо дали предпочитате ходене, бягане, плуване, бокс, или игра на тенис, се смята, че упражненията предизвикват определени невротрансмитери и хормони, които могат драстично да подобрят настроението Ви.

От здравословна гледна точка се препоръчва възрастните да получават минимум 150 минути физическа активност с умерена интензивност всяка седмица, в допълнение към дейности за укрепване на мускулите. Ако обаче потта е спусък за обостряне на Вашата екзема, не забравяйте да вземете хладък душ непосредствено след тренировка и да се преоблечете.

6. Хранителна диета и екзема

Въпреки че има малко научни доказателства, свързващи диетата с пристъпите на екзема или диетата със стреса, хората с екзема често срещат алергични реакции към храни като млечни продукти, глутен, ядки или риба. От друга страна, някои хора са постигнали успех като спазват популярната „средиземноморска диета“, съдържаща противовъзпалителни храни като риба и други източници на омега-3 мастни киселини, или богати на пробиотици храни като кефир или кисело мляко.

Други казват, че консумацията на захар, кофеин, алкохол, преработени храни или храни с високо съдържание на трансмазнини има тенденция да изостря или влошава техните симптоми на екзема. Въпреки че е разумно да се придържате към здравословна, добре балансирана диета, също така е важно да запомните, че това, което е полезно за някои, може да бъде вредно за други.

Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да направите каквито и да било промени в диетата на Вашето дете.

7. Използването на правилната козметика

На пазара се предлага изключително голямо разнообразие от козметични продукти, които се предполага, че трябва да Ви избавят от порочния кръг при кожните проблеми. Истината е, че екземата, както и други състояния като розацея, псориазис и различни видове дерматити, не са състояния, които могат да изчезнат завинаги.

Ще преминавате през периоди на отшумяване и такива на обостряне. Важното е да запазите хладнокръвие, да сте добре информирани какво действа при Вас и да изберете най-подходящите продукти. Никой човек с екзема не би искал хидратиращият крем, който използва, да предизвика алергична реакция, която допълнително да усложни състоянието му. Специалистите съветват да избирате продукти с натурален състав. Съставки като омега мастни киселини, масла от пореч, лавандула, маслина, морски зърнастец, розова вода са доказали благоприятния си ефект.

Великобританската марка Salcura използва изцяло натурални продукти, за да гарантира на свойте клиенти, че няма да получат алергична реакция, ако изберат някои от специализираните за екзема продукти, а именно Bioskin Дермаспрей Интезив и Bioskin Зеодерм - Възстановяващ Овлажняващ Крем, който е най-продаваният крем за дълбоко подхранване за хора със суха кожа, който доказано помага при състояния като екзема, псориазис, дерматит и други проблеми с кожата. Мощните съставки в този крем ще позволят на кожата Ви да възстанови силата си, за да намери здравословен баланс.