Кожата ни е най-големият орган в телата ни и е най-видим. Това означава, че кожните проблеми могат да имат силен ефект върху самочувствието и увереността.

За жените на възраст между 40 и 50 години хормоналният поток на перименопаузата може да създаде особени предизвикателства за кожата.
Бледа, суха, старееща, петниста или сърбяща и чувствителна кожа са твърде често срещани проблеми, които се появяват при жените. Също така не е толкова необичайно да се появи акне при възрастни жени.

С основание перименопаузата често се нарича „обратен пубертет“. За съжаление, хормоналните колебания на този така наречен втори пубертет продължават много по-дълго от тийнейджърския пубертет!

И така, какво може да се направи, за да върнете здравата си, блестяща кожа? Отговорът е, че можете да направите много. Освен използването на качествени, естествени продукти на растителна основа върху кожата, важно е да погледнете и какво влагате в тялото си. Ето 6 от най-добрите препоръки за подобряване на качеството на кожата Ви в перименопауза:

Кожата има тенденция да изсъхва с напредването на възрастта

За да се преборите с това, увеличете полиненаситените мазнини от семействата на омега 6 и 3. Във Вашата диета това означава да ядете повече мазна риба, ядки, семена (като слънчоглед, тиква и сусам) и студено пресовани масла в тъмни бутилки, като ленено, рапично, конопено и орехово масло.

За жените на възраст между 40 и 50 години хормоналният поток на перименопаузата може да създаде особени предизвикателства за кожата. Бледа, суха, старееща, петниста или сърбяща и чувствителна кожа са твърде често срещани проблеми, които се появяват при жените.След като се загреят, ползите от тези масла се унищожават, така че ги използвайте в салати или ги смесвайте в смутита на основата на кисело мляко. Ако не можете да ядете достатъчно основни мазнини (може да Ви е трудно да вкарате достатъчно количество в диетата си, за да направите разлика), помислете за добавка, която съдържа рибено масло и масло от вечерна иглика. Ако приемате някакви лекарства, особено свързани със сърцето, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар преди да приемете добавки.

Водата - най-добрият овлажнител

Често се казва, че водата е най-добрият овлажнител на природата. Кожата Ви е с над 60% вода. Намерете начин, който работи най-добре за Вас, за да пиете поне по 1-1,5 литра вода на ден. Например, можете да сложите бутилка вода в банята, така че всеки път, когато отивате до тоалетната, това Ви напомня да замените изгубената вода с глътка или две от бутилката! 

Ако сте любители на топлата напитка, всеки път, когато чакате чайника да заври, напълнете чашата си с вода и изпийте първо това. Някои хора намират, че добавянето на естествени аромати към водата, като пресен лимон, джинджифил или мента, работи. Като алтернатива, любима бутилка за пиене, която с удоволствие използвате и пълните всеки ден, може да Ви помогне.

Антиоксиданти

Уверете се, че приемате много антиоксиданти във Вашата диета, за да помогнете в борбата с процеса на стареене. Съществуват и изследвания, които показват, че ниските нива на антиоксиданти като витамини А, С и Е са свързани с повишена тежест на кожните проблеми. Нуждаете се от антиоксиданти, за да държите далеч вредните свободни радикали, произведени по време на нормалните ежедневни телесни процеси и от фактори като излагане на слънце, стрес и замърсяване.

Химичният процес, чрез който се получават тези разрушителни свободни радикали, е окисляването. Добър пример за окисляване е ръждясването на метал или прясно нарязаната ябълка, която става кафява. Изстискването на богат на антиоксиданти лимонов сок върху нарязаната ябълка ще предотврати окисляването и ще поддържа цвета на плодовете.

Замърсяването, излагането на слънце, стресът, тютюнопушенето, прекомерното физическо натоварване, радиацията и изгорената храна ускоряват производството на свободни радикали.

Твърде много свободни радикали и недостатъчно антиоксиданти, за да се отървете от тях, предизвикват проблеми, когато става въпрос за кожата и стареенето.

Най-добрият начин да си набавите антиоксиданти е да ядете толкова широка гама от различни цветни плодове и зеленчуци. Опитвайте колкото се може повече различни видове. По този начин ще получите всички различни, изумителни растителни химикали с антиоксидантни свойства, за да се преборите с тези неприятни кожни врагове, свободните радикали.

Чудесен начин да получите концентрирани нива на растителните химикали в зеленчуците, както и да ги ядете цели, за да получите фибрите, е да ги пиете под формата на прясно изцеден сок. Това ще ви даде и допълнителна хидратация и много хора съобщават за подобрена кожа доста бързо, когато започнат да ги консумират. 

Възпаление 

Ако имате петниста или сърбяща кожа, целта Ви е да намалите възпалението. Възпалението има много основни причини и се влошава от твърде много захар (повече за това по-долу), алкохол и преработена храна.
Поддържайте червата си здрави. Изследванията през последните години поставиха здрави черва с балансирана бактериална екосистема, най-напред, когато става въпрос за цялостното ни здраве, а това включва и кожата ни. Ферментиралите храни като кефир, комбуча, кимчи и кисело зеле създават пробиотици.

Пробиотици

Пробиотиците са полезни бактерии, които поддържат имунната система и изтласкват нежеланите бактерии. Някои изследвания конкретно свързват този антибактериален ефект с подобряване на състоянията на кожата.

Когато купувате ферментирали храни, потърсете на етикета „сурови“, „живи“ или „активни култури“. Продуктите в супермаркетите често се пастьоризират, за да се увеличи срока на годност, което включва нагряване с висока температура и това ще унищожи добрите бактерии. Добър съвет е да търсите продукт в чилъра, а не на рафта.

Захарта

Намалете захарта. Сигурни сме, че сте чували това преди и за любителите на сладкото може да е трудно. Постепенното намаляване на захарта е най-безболезненият начин да го направите, защото ще откриете, че по-малко жадувате за нея. Захарта храни нездравословните чревни бактерии и увеличава отделянето на инсулин.
 
Дисбалансираният инсулин може да влоши кожни проблеми като акне. Освен това, ако нивата на инсулин са дисбалансирани, балансът на женските хормони, естроген и прогестерон също се влияе. Включете във Вашата диета храни с високо съдържание на фибри като зеленчуци, смлени ленени семена, семена от чиа и пълнозърнести храни като овес и кафяв ориз. Тези храни, заедно с редовните ястия, съдържащи протеини, помагат да се поддържа нивото на кръвната захар и следователно нивата на женските хормони са по-балансирани и помагат за справяне с кожните проблеми.